Cântatul ameliorează dificultăţile respiratorii

17

Cântatul poate ameliora semnificativ starea pacienţilor care suferă de dificultăţi de respiraţie (dispnee).

Un studiu prezentat de cercetătorii Universităţii de Medicină Southern Illinois (SUA) la întâlnirea anuală CHEST 2010: American College of Chest Physicians, a arătat că exerciţiile zilnice de cântat pot îmbunătăţi funcţionarea plămânilor şi calitatea vieţii pacienţilor bolnavi de dispnee. Potrivit Medscape, în prezent nu există niciun tratament pe bază de medicamente care să combată efectele degradării pe termen lung a plămânilor, ca urmare a acestei boli, însă pacienţii sunt sfătuiţi uneori să facă exerciţii de respiraţie controlată atunci când întâmpină dificultăţi.

În urma experimentului condus de universitatea americană, cercetătorii au observat o îmbunătăţire notabilă a abilităţii de a respira, la cei 25 de subiecţi (din 31) care au finalizat studiul. Specialiştii au calculat rezultatele folosind o scală de specialitate: Borg Fatigue Rating. Pacienţii care au testat tratamentul, cântând câte cinci minute pe zi, dimineaţa şi seara, au declarat că terapia li s-a părut agreabilă. Aproximativ 84% au spus că aceasta a fost comodă şi nedureroasă, 64% nu i-au putut găsi niciun inconvenient şi au declarat că vor continua exerciţiile.

Specialiştii notează şi avantajul mental al acestui exerciţiu. Cei mai mulţi pacienţi care suferă de dispnee, prezintă şi simptome de depresie, ca urmare a caracterului dizabilitant al bolii. În opinia medicului Anton Grasch, instructor în cadrul Diviziei de Chirugie Cardiotoracică de la Universitatea de Medicină Southern Illinois, exerciţiul de a cânta în fiecare zi poate să ajute pacienţii să dobândească o mai mare independenţă personală.