Orașul produce stres și tulburări de memorie

64

Agitaţia vieţii la oraş are efecte dure asupra creierului. Nu doar poluarea este un factor nociv pentru creier, ci şi numeroşii stimuli caracteristici marilor aglomeraţii care solicită permanent atenţia.

Agitaţia vieţii la oraş are efecte dure asupra creierului. Nu doar poluarea este un factor nociv pentru creier , ci şi numeroşii stimuli caracteristici marilor aglomeraţii care solicită permanent atenţia.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, oraşele îşi afectează locuitorii, care suferă adesea de niveluri mai ridicate de stres decât cei care locuiesc în afara oraşelor. De asemenea, orăşenii pot suferi mai des de probleme de memorie sau de dispoziţie sufletească.

O echipă de cercetători de la Universitatea Michigan a experimentat impactul mediului asupra minţii, desemnând două grupuri de studenţi să petreacă o zi fie în oraş, fie într-o zonă suburbană. La finalul experimentului, cercetătorii au observat că studenţii care petrecuseră ziua în oraş aveau scoruri mai mici la testele de atenţie şi că înregistraseră scoruri care indicau o indispoziţie sufletească mai crescută decât a celor care fuseseră în afara oraşului.

Alte cercetări au arătat că ieşirile în zone cu verdeaţă, pot odihni mintea şi îi pot reîmprospăta funcţiile cognitive. Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Essex, a observat că fie şi 5 minute pe zi în aer liber pot contribui la creşterea încrederii în sine.