Cariile, motiv al absenteismului şcolar şi al notelor mici

17

Numărul elevilor care au note mici din cauza cariilor este de patru ori mai mare decât al celor care nu au probleme dentare. Totodată, o treime dintre absenţele înregistrate au fost cauzate de dureri de dinţi.

Aceasta este concluzia celui mai recent studiu american, publicat în American Journal of Public Health, care demonstrează legătura dintre performanţa şcolară şi sănătatea dentară.

Cercetătorii de la Universitatea Southern California au examinat aproximativ 1.500 de elevi de şcoală generală şi de liceu, care trăiesc în medii defavorizate, comparând sănătatea orală cu prezenţa la ore şi cu notele obţinute.

În medie, elevii din şcoala generală au absentat şase zile pe an, din care 2,1 zile din cauza durerilor de dinţi. La nivel de liceu, elevii au absentat 2,6 zile pe an, dintre care 2,3 din cauza problemelor dentare.

Şi părinţii au de suferit de pe urma problemelor copiilor. În medie, părinţii au lipsit de la locul de muncă 2,5 zile pe an pentru a se îngriji de problemele dentare ale copiilor.

Soluţia la această problemă este accesul la servicii de stomatologie. Peste 11% dintre copiii care aveau acces limitat la asemenea servicii (din cauza lipsei asigurării medicale sau a transportului până la un cabinet medical) au absentat de la şcoală. În schimb, doar 4% dintre cei care aveau acces au lipsit din acelaşi motiv.