Cât de periculoasă este ricina

4879

După antrax şi alte otrăvuri foarte periculoase, a venit rândul ricinei să pună pe jar autorităţile americane. FBI-ul a declarat că preşedintele american, Barack Obama, şi un senator american, Roger Wicker, au primit două scrisori care conţineau această substanţă.

Ricina este una dintre cele mai toxice substanţe, de două ori mai toxică decât veninul de cobră, care rezultă în urma prelucrării seminţelor de ricin. Principalul efect al acesteia este inhibarea proteinelor din organism.

În consecinţă, persoanele care o inhalează, o ingerează sau o ating obervă simptome precum febră, tuse, transpiraţie excesivă şi exces de lichid la nivelul plămânilor. Doza toxică mortală la un om adult este 0,25 mg de ricină, care corespunde cu 2 – 4 seminţe de ricin. Decesul poate surveni în cel mult 32 de ore.

În prezent, nu există tratament împotriva otrăvirii cu ricină, medicii tratând doar simptomele bolii, arată NPR.

Gradul de toxicitate extrem de ridicat face ca arma biologică să fie preferată de către grupările teroriste. Un raport din 1996 al Departamentului Apărării al SUA arată că „grupările teroriste nu deţin resurse financiare suficiente pentru achiziţionarea armelor nucleare, în schimb pot obţine materia primă necesară realizării agenţilor chimici şi biologici".