Ce s-a întâmplat cu atletul care a băut prea multă Cola

285

Jurnaliştii Guardian au găsit un articol publicat în 1917 în revista American Journal of Physiology, în care se compară efectele cafeinei asupra unui atlet şi asupra unui om normal.

Jurnaliştii Guardian au găsit un articol publicat în 1917 în revista American Journal of Physiology, în care se compară efectele cafeinei asupra unui atlet şi asupra unui om normal.

La vremea la care Coca-Cola era „vândută ca o băutură tonică, la jumătatea drumului între medicament şi băutură", cercetătorii au cumpărat băutura ca sirop şi l-au modificat pentru a obţine mai multe doze de cafeină, cea mai puternică fiind de 230 mg de cafeină.

Un extract din articol precizează că atunci când „subiectul B" (atletul) consuma dozele zilnice cele mai mari, unul din muşchii oculari de la ochiul stâng a paralizat. De asemenea, se mai precizează că şi-a pierdut puterea de concentrare, acurateţea şi precizia musculară, cu ajutorul cărora, înainte de experiment, putea să execute într-un anumit timp, o secvenţă complicată de exerciţii fizice. La sfârşitul experimentului nu mai putea să repete demonstraţia atletică.

La rândul său, „subiectul A", care nu era sportiv, s-a plâns că este iritat şi tulburat în zilele când lua dozele cele mai mari, iar cercetătorii au oprit experimentul.

Articolul intitulat Comparatia efectelor micului-dejun, a lipsei micului-dejun si a cafeinei asupra rezultatelor unui altlet si ale unei persoane care nu este atlet, era semnat de I.H.Hyde, despre care jurnaliştii Guardian cred că este Ida Henrietta Hyde, prima femeie care să obţină titlul de doctor în medicină şi prima femeie membru al American Physiological Association.

Dacă este aşa, studiul ar fi unul cel puţin ciudat pentru Hyde, care este cunoscută pentru inventarea microelectrodului. În plus, studiile pe oameni erau extrem de rare şi se făceau de obicei pe propriul corp, sau pe rude, studenţi, prieteni, sau soldaţi şi prizioneri, conform Guardian.