Cercetătorii vor testa un medicament ce poate întârzia apariţia alzheimerului

104

Cercetătotii americani au anunţat, ieri, că anul viitor vor începe un experiment clinic internaţional pentru a afla dacă boala Alzheimer poate fi detectată cu 10 ani înainte de apariţia simptomelor specifice, demers care reprezintă unul dintre testele în premieră pentru tratarea bolilor genetice, relatează Associated Press.

La finalul experimentului, cercetătorii doresc să afle dacă apariţia bolii poate fi întârziată prin tratarea celor cu risc crescut de îmbolnăvire cu Alzheimer, la fel cum se previn astăzi bolile cardivasculare prin tratarea bolnavilor cu colesterol crescut şi tensiune arterială ridicată.

Experimentul constă în injectarea a 100 de persoane cu o substanţă experimentală (numită crenezumab, fără efecte secundare) o dată la două săptămâni, cu scopul de a creşte proteina beta-amiloidă la nivelul creierului. Această proteină este crescută la pacienţii sănătoşi, ai căror neuroni comunică între ei, şi scăzută la cei cu demenţă.

Al doilea grup va primi un tratament placebo. Acestor două grupuri alcătuite din pacienţi care prezintă riscuri de îmbolnăvire li se adaugă 100 de pacienţi care nu prezintă niciun risc de îmbolnăvire.

Primele două grupe de studiu au fost alese din rândul unei familii columbiene cu 5.000 de membri, familia cu cel mai mare număr de bolnavi de Alzheimer. Membrii acestei familii prezintă tulburări cognitive de la vârsta de 45 de ani şi demenţă la 51 de ani. Cercetătorii consideră că familia aceasta este un eşantion reprezentativ, fiind suficient de numeroasă pentru a obţine rezultate concludente din studiul ei.

Tratamentul va fi dublat de cinci teste cognitive care vor verifica capacitatea de a memora cuvinte, numere şi imagini complexe. De asemenea, cercetătorii vor verifica şi starea emoţională a subiecţilor, precum irascibilitatea, tristeţea, anxietatea şi impulsivitatea, caracteristici principale ale debutului bolii.

Experimentul vine pe fondul unei previziuni care afirmă că în anul 2050 vor exista 16 milioane de bolnavi de Alzheimer şi de alte forme de demenţă. În prezent, 5,4 milioane de americani suferă de această boală. În România sunt diagnosticaţi cu Alzheimer 250.000-300.000 de pacienţi. Potrivit celor mai recente studii, acest număr ar putea creşte cu 15% până în 2015.