Beneficii ale consumului de rădăcinoase

907

Rădăcinoasele sunt plante care au proprietăţi tonice, datorită numeroaselor vitamine şi minerale pe care le conţin. Depozit de vitamine şi de minerale, rădăcinoasele au beneficii de care este bine să profităm, în special primăvara, când acestea se găsesc din belşug.

Morcovul: datorită faptului că este una dintre principalele surse de beta-caroten, un antioxidant puternic, morcovul elimină radicalii liberi care duc la instalarea bolilor. De asemenea, morcovul este indicat în procesul de creştere (în cazul copiilor) şi în sporirea acuităţii vizuale. Procentul mare de fier din compoziţia sa are efecte remineralizante şi antianemice remarcabile.

Păstârnacul: foarte bogat în fibre, nutrienţi precum potasiul, acidul folic, dar şi în vitamina E, această rădăcinoasă are efect diuretic şi elimină toxinele, asigurând sănătatea intestinului. Un păstârnac mai măricel conţine 30% din necesarul zilnic de fibre pentru o femeie. Terapeuţii recomandă consumul de păstârnac în anotimpul rece, ca un remediu împotriva afecţiunilor respiratorii.

Ţelina: graţie conţinutului de vitamine A, B, C, K, PP, dar şi de minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu, ţelina ajută la detoxifierea organismului şi are efecte cicatrizante şi diuretice.

Sfecla roşie: o sursă excelentă de acid folic/folaţi, în special în stare crudă, sfecla este benefică în devoltarea sănătoasă a bebeluşului, în timpul sarcinii. De asemenea, sucul de sfeclă roşie are proprietatea de a stimula formarea globulelor roşii, mai ales atunci când este consumat pe stomacul gol.

Ridichea neagră: are efecte benefice asupra întregului organism: scade nivelul colesterolului, stimulează digestia şi creşte acuitatea vizuală. Totuşi, persoanele bolnave de ulcer sau care suferă de hiperaciditate gastrică trebuie să o consume cu prudenţă, încrucât irită stomacul.

Ceapa: scade riscul îmbolnăvirii de afecţiuni cardiovasculare, este bună împotriva cancerului şi a accidentelor vasculare. De asemenea, ceapa acţionează ca un antibiotic natural.

Napul: are proprietăţi anticanceroase, datorită fitonutrienţilor protectori. Napii mai conţin şi betacaroten şi vitamina C şi se servesc cruzi sau cât mai puţin preparaţi termic.

Cartoful dulce: este mai puţin popular în România, dar o sursă bună de energie, ce asigură sănătatea inimii şi a pielii, fiind bun împotriva hipertensiunii. Cartoful dulce are foarte multă vitamina E şi este o sursă bună de potasiu şi fier.