Clinica oftalmologică din buzunar

101

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în prezent 285 de milioane de oameni nu pot să vadă din cauza problemelor oculare. Patru din fiecare cinci astfel de cazuri pot fi tratate sau prevenite, dar mulţi oameni sunt prea săraci pentru a cere ajutor. Situaţia este însă, pe cale să se schimbe.

Chiar și în cele mai sărace părţi ale lumii, există medici oftalmologi în marile orașe. Cu toate astea, mulţi dintre cei care au nevoie de ajutorul lor sunt atât de săraci încât nu pot plăti transportul până acolo. Dr. Andrew Bastawrous de la London School of Hygiene and Tropical Medicine se poate să fi găsit o soluţie la această problemă.

Este vorba despre o aplicaţie pentru smartphone denumită Peek (Kit Portabil de Examinare Oculară) și dr. Bastawrous îl testează în prezent pe 5.000 de persoane din Kenya. Aplicaţia folosește camera telefonului pentru a scana ochiul în căutarea semnelor de cataractă. De asemenea, folosește bliţul camerei pentru a ilumina retina și a vedea dacă sunt semne de boală.

Sistemul reţine datele, locaţia pacientului prin GPS și rezultatele pot fi trimise prin e-mail doctorilor. Imaginile înregistrate cu acest telefon, care costă peste 300 de euro, au fost trimise în Londra și comparate cu cele realizate cu aparatura convenţională.

Studiul nu este complet, dar echipa de cercetători spune că rezultatele sunt promiţătoare și deja 1.000 de persoane care au participat la studiu au primit o formă de tratament, scrie BBC.