Coronavirus face a şaptea victimă

26

Un nou virus care a apărut anul trecut în Orientul Mijlociu şi care a dus la moartea a şapte persoane este bine adaptat pentru infectarea oamenilor, dar ar putea fi tratat cu medicamente care stimulează sistemul imunitar, au anunţat cercetătorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi al şaptelea deces, survenit pe 10 februarie în Arabia Saudită. Acesta este al 13-lea caz semnalat OMS de persoană infectată cu noul coronavirus, detectat pentru prima dată la om în septembrie 2012.

Cercetătorii au arătat în prima lucrare pe acest subiect că virusul poate intra în plămâni, eludând sistemul imunitar, la fel de uşor ca o răceală, scrie Reuters. Institutul de Imunobiologie de la Spitalul Kantonal din Eleveţia a declarat că virusul „creşte foarte eficient" în celulele umane şi este „bine echipat" pentru infectarea oamenilor.

Coronavirusul face parte din familia largă a virusurilor responsabile de simple răceli, dar şi SARS, care a provocat o epidemie de „pneumonie atipică" la originea a 800 de morţi în lume în 2003, aminteşte Agerpres. Simptomele noului virus, dar şi ale SARS, includ afecţiune respiratorie severă, febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie.

Cercetătorii nu sunt siguri care este provenienţa virusului, dar o posibilitate o reprezintă animalele. Studiul publicat în mBio arată că o posibilitate de tratament este interferonul, medicament care stimulează sistemul imunitar şi care folosit cu succes pentru a trata alte boli virale, precum Hepatita C.

„Având în vedere situaţia actuală şi informaţiile fiabile, OMS încurajează toate statele membre (ale organizaţiei) să continue să monitorizeze apariţia cazurilor de sindrom respirator acut sever (SARS) şi să examineze cu atenţie orice simptom neobişnuit", citează Agerpres.