Cum sună pierderea auzului şi ce poţi face pentru a preîntâmpina asta

318

Deşi pentru redarea sau creşterea acuităţii vizuale există multe opţiuni, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru redarea auzului. Pentru ca oamenii să-şi protejeze auzul, un cercetător a realizat trei înregistrări care să reliefeze concret cele mai frecvente probleme de auz.

Astfel, cercetătorul Arthur Boothroyd dezvăluie că pierderea auzului nu înseamnă doar o percepţie scăzută a sunetelor, ci mult mai mult. Cele trei înregistrări evidenţiază trei consecinţe ale deteriorării celulelor senzoriale din urechea internă, care determină o percepţie slabă a sunetelor înalte, a celor joase sau pierderea clarităţii sunetelor.

Prima consecinţă este resimţită de persoanele a căror deteriorare a auzului este o consecinţă a îmbătrânirii şi constă în pierderea abilităţii de a detecta sunetele înalte. Deoarece consoanele au o frecvenţă mai înaltă decât vocalele, mesajul auzit poate fi perceput ca neclar, vag şi, de cele mai multe ori, de neînţeles. Ascultă aici înregistrarea care redă diminuarea percepţiei sunetelor înalte.

În alte cazuri, mesajul auzit este deformat din cauza lipsei capacităţii de a face diferenţa dintre frecvenţele sunetelor. Aceasta se întâmplă când sunt afectate celulele din interiorul urechii interne şi nervii asociaţi acestora. Ascultă aici înregistrarea care redă pierderea clarităţii în percepţia sunetelor de diferite frecvenţe.

A treia înregistrare relevă percepţai sunetelor de frecvenţă joasă. În această situaţie, numai sunetele aflate peste un anumit volum sunt percepute, iar restul mesajul nu poate fi auzit deloc. Ascultă aici înregistrarea care redă diminuarea percepţiei sunetelor joase.

Fragmentul original, care redă propoziţia nedistorsionată, poate fi ascultat aici.

Pentru a nu ajunge să ne pierdem auzul, Institutele Naţionale pentru Sănătatea şi Siguranţa Populaţiei (ASHA) din SUA oferă câteva sfaturi. În primul rând, trebuie să ne ferim de orice sunete puternice, emise de aparatura electronică din casă, precum uscătoarele de păr sau blenderele.

În al doilea rând, ASHA sugerează să evităm împrejurările în care trebuie să ţipăm pentru a ne face auziţi. Dacă aceasta este situaţia la locul de muncă, se recomandă să purtăm căşti de protecţie. De asemenea, ASHA recomandă să nu stăm lângă boxe sau amplificatoare şi să nu ascultăm muzică la căşti la volum maxim, informează NPR.