Curtea Supremă din SUA permite experimentele pe celule stem embrionare umane

52

Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a refuzat un apel împotriva legii date de preşedintele Obama în 2009, prin care guvernul finanţează cercetările pe celule stem luate din embrioni umani.

Congresul american a interzis crearea, dar şi distrugerea embrionilor pentru lucrări de cercetare în 1996, dar preşedintele Obama a hotărât că cercetările pe celule stem preluate din embrioni creaţi prin fertilizări in vitro nu prezintă niciun obstacol de natură etică.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor de ştiinţă susţin cercetările pe celule stem embrionare umane, este datorată faptului că se pot transforma în toate tipurile de celule ale corpului, întrucât sunt pluripotente. Celulele stem adulte au o diferenţiere limitată la tipul de celule din ţesutul lor de origine.

Mai mult decât atât, celulele stem embrionare pot creşte în mediu de cultură destul de uşor, pe când izolarea celulelor adulte din ţesutul unui adult este o provocare, iar metodele pentru multiplicarea lor în culturi nu au fost încă elaborate.

Cu toate astea, celulele stem adulte şi ţesuturile derivate din acestea prezintă în prezent cele mai mici riscuri de respingere după transplant. Militanţii pro-viaţă se opun vehement folosirii celulelor stem preluate din embrioni, sau chiar fetuşi, deoarece sunt consideraţi a fi deja fiinţe umane. „Americanii nu ar trebui forţaţi să plătească pentru experimente care distrug vieţi omeneşti," declară directorul Alliance Defending Freedom, conform NBC.