Obezitatea poate agrava boala Alzheimer

69

Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) din Franţa a publicat un studiu care sugerează că obezitatea este un factor de risc pentru bolnavii de Alzheimer, din cauză că agravează leziunile cerebrale.

Cercetători de la Inserm şi de la Universitatea Lille Nord au realizat studiul pe şoareci de laborator care dezvoltă progresiv o degenerare a creierului legată de proteinele Tau, una din cele două tipuri de leziuni prezente în cazurile de Alzheimer. Timp de cinci luni de zile şoarecii au avut o dietă bogată în grăsimi, ceea ce a dus la instalarea obezităţii.

„La încheierea regimului, şoarecii obezi au dezvoltat o patologie agravată atât din punct de vedere al memoriei, cât şi al modificărilor proteinei Tau", a explicat unul dintre cercetători, conform AFP.

Potrivit studiului publicat în revista de specialitate Diabetes, cercetătorii ştiau deja că obezitatea este un factor de risc pentru Alzheimer, din cauză că joacă un rol în formarea de plăci amiloide, dar încă nu ştiau care este impactul asupra acumulării de proteine Tau.