De ce fac nefumătorii cancer pulmonar?

2346

„Adevărul este că orice persoană care are plămâni riscă de a face cancer. Aș vrea să știu de ce. De ce eu?" se întreabă Emily Taylor, o tânără de 28 de ani, care a fost diagnosticată cu cancer pulmonar în stadiul 4.

Mai întâi a fost diagnosticată cu bronșită, și mai târziu cu astm. Abia foarte târziu i s-a descoperit o tumoare la plămâni, care deja se răspândise. Medicii nu au bănuit că este posibil un asemenea diagnostic la o tânără sănătoasă și nefumătoare.

Vârsta medie a bolnavilor de cancer pulmonar este de 70 de ani. Doar 2%-3% dintre persoanele diagnosticate cu această boală în 2013 au sub 40 de ani, scrie The Atlantic. Dar deși acest diagnostic este rar la tineri și informaţiile pentru această grupă de vârstă sunt limitate, „se pare că intră în scenă ca un nou subtip de cancer pulmonar, unul pentru care este nevoie de tratamente puternice", a declarat dr. Geoff Oxnard, specialist în cancer pulmonar la Institutul de Cancer Dana-Farber.

Deși fumatul este de departe cel mai important factor de risc pentru boală, aproximativ 10%-15% dintre pacienţii americani cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată. Majoritatea sunt femei tinere, diagnosticate în ultimele stadii ale bolii. „La pacienţii în vârstă, boala este depistată accidental printr-o analiză realizată din alt motiv. Dar la tineri, care sunt în mod evident sănătoși, simptomele sunt de multe ori ignorate sau confundate drept altceva", explică Oxnard.

Unii cercetători suspectează că de vină pentru dezvoltarea bolii este baza ereditară, ca în cazul cancerelor de sân sau de colon. Alţii însă cred că răspunsul stă în sensibilitatea genetică combinată cu alţi factori, precum schimbări hormonale, fumatul pasiv sau expunerea la substanţe toxice. Concluzia este că, deocamdată, nimeni nu știe de ce o persoană tânără, care nu a fumat niciodată și nici nu a fost expusă la substanţe toxice, poate face cancer pulmonar.

Institutul Medical pentru Cancer Pulmonar Addario va lansa în acest an studiul genomului la tinerii pacienţi bolnavi de cancer pulmonar, pentru a determina dacă este cumva vorba despre anumite mutaţii genetice care sunt prezente la toţi și care pot servi drept ţintă pentru tratament. Acesta va fi primul studiu internaţional, împărţit între mai multe centre, care va analiza genomul tinerilor bolnavi de cancer pulmonar.