De ce sunt unii oameni alergici la pisici

47

Tusea şi strănuturile provocate de alergia la pisici ar putea fi cauzate de modul în care sistemul nostru imunitar detectează prezenţa alergenilor proveniţi de la animale, susţin cercetătorii britanici, informează BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au analizat proteinele din particulele de piele ale pisicilor şi care provoacă cel mai adesea alergiile. În prezenţa unei toxine bacteriene, alergenii proveniţi de la animale declanşează o reacţie în corp ce atrage după sine un răspuns din partea sistemului imunitar, tradus prin tuse, strănut, curgerea nasului sau respiraţie şuierătoare.

Înţelegerea modului prin care sunt declanşate alergiile ar putea contribui la găsirea unor tratamente eficiente, a declarat pentru BBC NEWS coordonatorul echipei de cercetare, dr. Clare Bryant. El este de părere că medicamentele aflate în acest moment în faza de testare, precum cele pentru sepsis, ar putea fi folosite pentru prevenirea şi tratatrea alergiilor.

Alergenii proveniţi de la pisici sunt extrem de greu de evitat, iar aceştia pot rămâne în locuinţă multă vreme, chiar şi dacă în respectiva casă nu mai există animale, susţine directorul serviciilor clinice de la organizaţia Allergy UK.

Studiul a apărut în publicaţia de specialitate Journal of Immunology şi ar putea ajuta pe viitor la producerea unor leacuri pentru tratarea alergiilor provocate de pisici.