Declaraţiile premature de moarte, „profund stresante” pentru familii

23

Declaraţiile premature de moarte în cazul pacienţilor cauzează familiilor acestora un „stres extrem de puternic", afirmă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Pacientului (NPSA) din Marea Britanie.

Între 2009-2011, zece pacienţi din Marea Britanie au fost declaraţi morţi prea devreme. Într-unul din cazuri, o familie tocmai fusese anunţată că o persoană dragă murise, iar când a intrat în salon a descoperit-o respirând. Această femeie nu și-a mai redobândit însă niciodată cunoștinţa și a murit câteva ore mai târziu, precizează Daily Mail.

Alex Manara, anestezist și expert în donarea de organe de la Spitalul Frenchay din Bristol, a afirmat că, uneori, inima unui pacient va începe să bată din nou după ce e declarat mort, iar acest lucru se petrece de regulă după mai multe încercări eșuate de resuscitare cardiacă. Cu toate acestea, a adăugat el, recuperarea completă a „celor întorși din moarte" e extrem de rară.

„Marea majoritate a pacienţilor cărora le revin bătăile inimii vor muri totuși în următoarele ore sau zile", a declarat Manara. "Această constatare nu presupune însă că personalul medical nu a făcut tot ce a putut pentru resuscitarea pacientului în cauză. Îngrijorarea mea e legată de faptul că, aceste circumstanţe, oricât de rare ar fi, generează foarte mult stres – atât familiilor, cât și personalului medical -, generând speranţe false de supravieţuire", a explicat Manara.

Dr. Manara afirmă că problema ar putea fi evitată dacă spitalele ar respecta directiva de a monitoriza pacientul pentru cel puţin cinci minute încontinuu înainte de a-l declara mort. Vorbind despre cazurile de acest fel pe care le cunoaște, NPSA explică faptul că ele s-au petrecut pentru că „personalul medical a vrut să dea familiei știrea despre moartea pacientului cât mai curând posibil, așa că a vorbit cu familia înainte de a trece prin toate procedurile de rigoare pentru confirmarea morţii".