Facebook are un impact pozitiv asupra stimei de sine

207

Inspectarea profilelor prietenilor din lista de Facebook şi a contului personal ar putea contribui în mod pozitiv la creşterea stimei de sine a utilizatorului, sugerează un studiu american, citat de Fox News.

Catalina Toma, profesor asistent la Universitatea Wisconsin-Madison, a declarat că unii utilizatori pot experimenta o creştere a stimei de sine la nivel inconştient, după doar cinci minute de inspectat propriul profil Facebook. Ea susţine că, datorită multitudinii de prieteni din reţea, mulţi utilizatori aleg să facă publice în mod selectiv, dar correct, informaţiile, construind astfel „cea mai bună versiune a sinelui".

În cadrul testelor, cercetătorii au folosit metoda Testării Asocierii Implicite (Implicit Association Test), prin care participanţii trebuiau să asocieze adjective pozitive sau negative cu termeni precum „eu" sau „mie însumi", explică Medical News Today. Scopul testului a fost acela de a evalua puterea asocierilor automate între reprezentările mentale ale conceptelor din memorie. În cadrul studiului, evaluarea s-a concentrat pe efectul Facebook-ului asupra percepţiei sinelui.

Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au dorit să vadă cum afectează reţeaua de socializare comportamentul indivizilor, ei au descoperit că Facebook ar putea avea un impact negativ asupra motivaţiei. Astfel, voluntarilor li s-a dat de rezolvat o problemă în care trebuiau să enunţe şirul de numere aflate la intervale de câte şapte, în ordine descrescătoare, pornind de la un număr foarte mare. Motivaţia voluntarilor a fost analizată pe baza rapidităţii şi a corectitudinii cu care au răspuns la aceste exerciţii.

Autorii studiului au putut observa că participanţii care s-au uitat pe profilul lor de Facebook înainte de experiment au răspuns la mai puţine întrebări, faţă de grupul de participanţi care nu şi-au studiat profilul de pe reţeaua socială. Din acest motiv, cercetătorii au ajuns la concluzia că timpul petrecut pe Facebook şi care ne ajută să ne formăm o părere mai bună despre noi este un factor care ne afectează motivaţia şi dorinţa de a ne creşte performanţele.

„Motivaţia ta de a te descurca bine ar putea fi redusă pentru că tu deja te simţi bine", adaugă Catalina Toma, citată de Fox News.