Dependenţele ascunse sub vălul islamic

188

Aproximativ 60.000 de femei afgane sunt dependente de droguri ilegale, printre care opiu, haşiş şi marihuana, într-o ţară în care femeile se află sub sharia: nu au voie să iasă din casă neînsoţite de un bărbat şi poartă vălul islamic.

Arman Raoufi, director însărcinat cu reducerea violenţelor asupra femeilor de la centrul Nejat, fondat de ONU în Kabul, pune consumul din ce în ce mai ridicat de opiu din ultima decadă pe seama migraţiei muncitorilor şi refugiaţilor în Iran şi Pakistan, ocupaţiei sovietice din anii 80, sângerosului război civil şi conducerii talibane care i-a urmat.

La început, femeile procurau opiu de la soţii lor, dar cu timpul au fost nevoite să găsească surse de venit pentru a plăti ce consumau, aproximativ 3 euro pentru o doză. Din cauza drepturilor restrânse ale femeilor, inclusiv a imposibilităţii de a câştiga bani, femeile afgane au început să cerşească şi să se prostitueze, ceea ce a dus şi la creşterea infectării cu HIV şi a numărului de femei închise.

Timp de mulţi ani, opiul a fost folosit doar în tratamente, dar în ultimii ani a crescut consumul de plăcere, astfel că producerea drogurilor s-a dublat în 2011 şi a ajuns la 15% din economia Afganistanului.

Dependenţii de opiu sunt în număr de 1.000.000 din populaţia de 30 de milioane a ţării, propulsând Afganistanul pe locul întâi din punct de vedere al consumului pe cap de locuitor, informează Reuters.

O statistică realizată de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomani în perioada 2004-2009 în statele membre ale Uniunii Europene arată că în România, în anul 2009, s-au consumat 0,05 kilograme de opiu pe cap de locuitor, cu peste 2 kilograme mai puţin decât în 2008 şi cu 7 kilograme mai puţin decât în 2007, maxima perioadei în care s-a realizat statistica.