Directorul centralei Fukushima a murit de cancer

142

Directorul centralei nucleare Fukushima, din Japonia, a decedat la vârsta de 58 de ani, din cauza unui cancer esofagian, conform BBC.

Inginerul Masao Yoshida conducea centrala când a lovit tsunamiul din martie 2011. După dezastru, a rămas la faţa locului împreună cu o echipă de oameni care au avut rolul de a stabiliza centrala, pompând în miezul nuclear apă de mare, deși primiseră ordine oficiale să nu facă asta.

Masao era bolnav încă din decembrie 2001, când și-a dat demisia din cauza asta. Reprezentanţii Tepco, operatorul centralei, susţin că afecţiunea de care suferea Yoshida nu a fost cauzată de munca sa la Fukushima, pentru că dacă radiaţiile ar fi fost de vină, ar fi luat între 5 și 10 ani bolii să apară.

De la dezastru, mai mulţi muncitori răcesc periodic reactoarele cu apă de mare, ceea ce a dus la o cantitate mare de apă contaminată ce trebuie depozitată, dar care s-a mai scurs. Chiar recent autorităţile japoneze au anunţat că cel mai probabil există scurgeri până în Oceanul Pacific, o problemă pe care Tepco o neagă, conform AP.