73 de droguri noi au intrat pe piaţa europeană în 2012

121

Piaţa drogurilor psihoactive din statele membre ale Uniunii Europene s-a „îmbogăţit" anul trecut cu 73 de substanţe noi. Aceasta este cea mai puternică creștere înregistrată începând cu anul 2005, arată un raport realizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) și Europol, citat de Mediafax.

În anul 2011, numărul substanţelor psihoactive nou introduse pe piaţă se oprea la 49, iar în 2006, numărul acestora nu era mai mare de 10. Noile droguri au cunoscut însă o răspândire tot mai puternică, odată cu dezvoltarea sectorului comercial virtual, care a permis comercializarea de droguri online.

Denumite adesea drept „droguri legale", aceste substanţe sunt aduse în Europa din India și China, sub formă de pulbere. Aici ele sunt transformate în produse finale destinate consumatorilor, o parte a lor fiind vândute, înşelător, ca fiind ecstasy, amfetamină sau cocaină.

Raportul realizat de Europol şi OEDT descrie o piaţă a drogurilor din ce în ce mai dinamică, inovatoare şi capabilă să reacţioneze rapid la provocări şi care necesită un răspuns la fel de dinamic, inovator şi flexibil în întreaga Europă.