Africa de Sud a legalizat consumul de marijuana

91

Curtea Constituţională din Africa de Sud a legalizat marţi utilizarea canabisului pentru uz personal.

Judecătorul Raymond Zondo a declarat la momentul pronunţării deciziei că „Nu va constitui infracţiune dacă un adult utilizează sau are în posesie canabis într-un spaţiu privat”.

Hotărârea vine după ce o instanţă locală a decis că utilizarea canabisului în spaţiul privat ar trebui permis deoarece legile care interzic acest lucru sunt în contradicţie cu prevederile constituţionale. Statul a făcut apel la Curtea Constituţională, care a susţinut decizia instanţei inferioare.

Hotărârea nu precizează care este cantitatea de canabis pe care o persoană o poate deţine pentru uz personal.

Hotărârea a fost primită cu entuziasm de activiştii care luptă pentru legalizarea marijuanei şi de membrii mişcării rastafariene aflaţi în sala de judecată. „Acest verdict este doar prima ușă deschisă, dar mai avem încă doi ani pentru a determina cum va arăta noua lege”, a declarat Jeremy Acton, liderul Partidului Dagga. „Nu cred că mai e nevoie să spun că dagga (termenul sud-african pentru marijuana) va trebui scoasă de pe lista substanţelor ilicite”.

Marijuana abundă în Africa, unde se recoltează anual peste 10.000 de tone din această plantă. Cu toate acestea, doar trei dintre ţările africane au legalizat utilizarea ei.

Lesotho a fost prima ţară care a legalizat producţia de marijuana strict în scopuri medicale și știinţifice. Se întâmpla anul trecut. Anul acesta, în aprilie, Zimbabwe a aprobat, la rândul ei, folosirea medicinală a marijuanei.

Legalizarea canabisului este un subiect fierbinte în mai multe ţări, care dezbat beneficiile și dezavantajele legalizării. Cel puţin 46 dintre statele nord-americane permit consumul de canabis în scop medical. Uruguayul este prima ţară care a legalizat marijuana (în 2013), iar în Coreea de Nord sunt legale atât vânzarea, cât și consumul și cultivarea canabisului.