AlcoHelp: Ajutor specializat antialcool, pe judeţe

1346

ALIAT, una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din România care oferă servicii medicale, sociale și psihologice în domeniul adicţiilor, a lansat „Harta naţională a serviciilor de sănătate". Proiectul, sponsorizat de un producător de bere, este găzduit pe portalul www.alcohelp.ro, dedicat prevenirii și tratamentului consumului problematic de alcool.

Platforma www.alcohelp.ro, pe care se găsește „Harta naţională a serviciilor", se adresează atât persoanelor cu un consum problematic de alcool cât și familiei, rudelor și prietenilor acestora, se arată într-un comunicat emis de ALIAT.

Principalul avantaj al hărţii este acela că "utilizatorii pot afla ce servicii publice sau private în domeniul tratamentului abuzului și dependenţei de alcool sunt disponibile în judeţul lor." Reprezentanţii ALIAT spun că strângerea informaţiilor – ale căror surse au fost Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene – a durat aproape 3 luni. „Harta naţională a serviciilor de sănătate" va fi menţinută și actualizată constant de către specialiștii ALIAT, pe măsură ce vor apărea noi servicii de tratament la nivelul fiecărui judeţ.

Portalul AlcoHelp vine în întâmpinarea utilizatorilor cu un serviciu de consiliere pe probleme de dependenţă, care garantează confidenţialitatea informaţiilor.

Site-ul se constituie de asemenea şi ca o comunitate de sprijin pentru cei afectaţi de dependenţa de alcool. Pe forumul AlcoHelp pot fi găsite mărturiile unor foşti dependenţi, care şi-au notat acolo "poveştile de succes".

O astfel de poveste este cea a Aureliei, care spune că "doar cine trece prin aşa ceva îmi poate înţelege starea. Îmi cunoşteam copiii, ştiam că sunt iertători, dar nu credeam că sunt atât de bucuroşi şi că şi-au dorit ATÂT DE MULT această schimbare care s-a produs în mintea mea."

Unele relatări surprind prin onestitatea trăirilor descrise, mărturisirea lui asido183, care spune că "în incostientul meu bolnav de alcool, necazul era o mare scapare sa-mi înec plăcerea nebunească de a bea. Dacă nu aveam unul (motiv, n.r.) real, inventam eu ceva, de multe ori mă legam şi de un mort, grad 25 de rudenie, sau de boala fratelui bun, de soacra cumnatului, pe care nu-l văzusem în viaţa mea. Şi aşa cum spuneam, necazul era o " bucurie": puteam să beau."

Pornind în 2009 ca primul centru românesc on-line de consiliere şi intervenţie pentru persoanele cu consum problematic de alcool, programul Alcohelp a intrat în contact direct cu cei pe care îi ajută, prin Caravana Alcohelp.

După ce, în 2010 a atins 11 orașe din ţară, Caravana și-a extins traseul, astfel că, în 2011, specialişti în adicţii şi voluntari reprezentând ALIAT și alte 4 organizaţii non-guvernamentale din ţară au ajuns în 24 de localităţi din mediul urban şi rural din judeţele Buzău, Iaşi, Botoşani, Suceava şi Cluj.