Cina în familie, protecţie sigură pentru adolescenţi

300

Promiscuitatea sexuală, abuzul de droguri, suicidul și renunţarea la școală sunt doar câteva dintre comportamentele periculoase ale tinerilor care pot fi prevenite printr-o metodă incredibil de simplă: mesele în familie.

Potrivit unui editorial semnat de Chuck Colson pe portalul LifeSiteNews, mesele în familie pot acţiona, neintenţionat, ca adevărate cursuri de prevenire a comportamentelor dăunătoare ale adolescenţilor.

Autorul citează rezultatele unui studiu efectuat de National Center on Addiction and Substance Abuse de la Columbia University. Conform documentului, adolescenţii care cinează împreună cu părinţii lor de maxim trei ori pe săptămână sunt de patru ori mai predispuși să fumeze, de două ori mai presidpuși să bea și de 2,5 ori mai predspuși să fumeze marijuana și de patru ori mai predispuși să spună că vor folosi drguri în viitor, decât cei care iau cina cu părinţii lor de cinci până la șapte ori într-o sătămână.

Studiul National Longitudinal Study on Adolescent Health, despre care Colson scrie că este „cel mai amplu studiu despre adolescenţi" susţine în mod similar că adolescenţii care iau cina în mod regulat împreună cu părinţii lor, sunt mai puţin atrași de comportamentele dăunătoare.

Aproximativ 14% dintre adolescenţii de 12-14 ani care nu mănâncă împreună cu părinţii de cel puţin cinci ori pe săptămână au mărturisit că beau alcool mai mult de o dată pe lună, a arătat studiul. În schimb doar 7% dintre cei care iau cina cu părinţii de mai mult de cinci ori pe săptămână consumă alcool mai des de o dată pe săptămână.

Un procent surprinzător de 27% dintre copiii de 12-14 ani care nu cinează regulat cu părinţii spun că se gândesc la sinucidere, comparativ cu doar 8% dintre cei care iau regulat masa împreună cu părinţii lor.

Între adolescenţii de 17-19 ani, s-a observat că 68% dintre cei care nu sunt sub influenţa cinei cu părinţii au avut deja relaţii sexuale, comparativ cu 49% dintre cei care iau cina în familie.

„Cinele în familie sunt vitale – nu doar pentru hrana fizică, ci și pentru întărirea relaţiilor și pentru învăţare," conchide Colson.