Criza economică are şi efecte benefice pentru români

23

Românii au consumat în primele 9 luni ale anului 2011 cu 18,8% mai puţine băuturi alcoolice comparativ cu anul anterior. Au fost consumaţi doar 58,8 milioane de litri de alcool.

Firma de cercetare Canadean a realizat un studiu care a arătat scăderea consumului de alcool în rândul populaţiei, precum şi faptul că această scădere se datorează scăderii puterii de cumpărare. În consecinţă, românii au cumpărat mai puţin alcool, iar atunci când au cumpărat au preferat băuturile mai ieftine.

„Piaţa a fost condusă în acest an de promoţii şi discounturi. Preţul e rege în acest an şi a devenit la fel de important ca marca. Consumul a scăzut, mai ales ca valoare, şi în discoteci, unde grupurile nu mai cumpără whisky pentru băieţi şi şampanie pentru fete, ci votcă, pe care o împart. Din acest motiv, noi avem o creştere de 10% la vânzările de votcă", a declarat Petru Berciu, directorul general al BDG Import, unul dintre importatorii autohtoni de băuturi alcoolice.

Un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cursul acestui an îi plasează însă pe români printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa. Astfel, media consumului de alcool pe cap de locuitor este, în România, de 15,3 litri, în vreme ce media europeană este de 12,2 litri de alcool pe cap de locuitor.

Studiul OMS a mai arătat că aproximativ 100 de români mor anual din cauza consumului de alcool. Totodată, OMS a atras atenţia că 4% dintre decesele înregistrate anual, la nivel global, au drept cauză consumul exagerat de alcool.

Dintre cele 2,5 de milioane de persoane care mor anul din cauza alcoolului, cca 320.000 sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.

Cercetătorii Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Massachusetts au realizat un studiu care a arătat că alcoolul nu are doar efecte pe termen scurt, precum reducerea capacităţii de a vorbi coerent, de a conduce autovehicule sau de a se concentra, ci şi efecte pe termen lung, respectiv scăderea capacităţii organismului de a lupta împotriva infecţiilor cauzate de virusuri.

Studiul a arătat că, în cazul unor traume fizice, persoanele care obişnuiesc să consume zilnic alcool se vor recupera mai greu.

Surse: Mediafax, WHO