Jumătate dintre fete sunt obsedate de felul în care arată

866

Presiunea de a se conforma la un standard de imagine nerealist îi face pe tineri să fie tot mai nemulţumiţi de felul în care arată. O jumătate dintre fetele și o treime dintre băieţii care au participat la un sondaj pe această temă au mărturisit că sunt de-a dreptul obsedaţi de felul în care arată, scrie Daily Mail.

Jumătate dintre fete și o treime dintre băieţii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani spun că se compară cu vedetele în ceea ce privește aspectul lor fizic. Circa un sfert dintre repondenţii de ambele sexe s-au arătat dispuși să treacă printr-o operaţie estetică pentru a se apropia mai mult de idealul lor de frumuseţe.

Rosi Prescott, directorul executiv al fundaţiei caritabile din Marea britanie YMCA, care a comandat studiul apreciază că acesta relevă două elemente de noutate. Primul îl constituie faptul că tot mai mulţi tineri recurc la „remedii rapide" pentru problemele care ţin de aspectul lor fizic. Al doilea este faptul că problema care până acum afecta predominant fetele i-a contagiat mai nou și pe băieţi.

„Cauza primară (a acestor lucruri, n. r.) este presiunea resimţită de tineri, care îi împinge să se conformeze unor idealuri nerealiste, imposibile ale imaginii corporale," este de părere Prescott.

Presiunea asupra celor mici este atât de mare încât determină ca unul din zece băieţi să ia steroizi pentru a deveni mai musculor, în timp ce una din opt fete va recurge la pastile de slăbit sau la laxative pentru a slăbi.

Un alt studiu citat de publicaţia britanică șochează cu statistici care arată că spitalele din Anglia tratează anorexia și la copii de cinci ani.

În luna septembrie, publicaţia The Telegraph anunţa că elevii școlilor primare din Marea Britanie vor beneficia de o oră de… trezire la realitate. Cu ajutorul profesorilor, copiii vor putea compara imaginile retușate ale mai multor vedete în vogă azi, și fotografiile iniţiale, pentru a observa că cele mai multe imagini prezintă „o perfecţiune imposibil de atins în societate". Totul într-o campanie a statului englez de dezvăluire a „standardelor imposibile" promovate prin mass media.

Potrivit The Telegraph, iniţiatorii guvernamentali ai proiectului spun că acesta este necesar pentru a-i învăţa pe copii să cultive frumuseţea ca o sumă de valori personale, nu de trăsături fizice.