Studiu: De ce fumatul creşte dorinţa de a consuma alcool

162

Fumatul creşte dorinţa de a consuma alcool, iar de acest lucru se fac responsabili atât hormonii stresului, cât şi modul în care acţionează sistemul de recompense a creierului în cazul expunerii la nicotină, arată un studiu american realizat pe cobai, informează Science Daily.

Oamenii de ştiinţă de la Colegiul de Medicină Baylor au observat că şoarecii de laborator expuşi la nicotină au căutat să consume mai mult alcool decât ceilalţi care nu au luat contact cu substanţa.

Mai mult, atunci când au consumat alcool, cobaii expuşi la nicotină au înregistrat o micşorare a semnalului din sistemul de recompensare a creierului. Acest fenomen s-a petrecut mai întâi prin activarea receptorilor hormonului de stres şi mai apoi prin creşterea semnalului inhibitor din creier. Pe fondul acestor două procese, şoarecii au manifestat dorinţa de a consuma mai mult alcool după expunerea la nicotină.

Coordonatorul studiului, dr. John Dani, este de părere că expunerea tinerilor la nicotină, care poate începe din adolescenţă, prin experimentarea fumatului, ar putea avea contribui la creşterea riscului consumării abuzive de alcool mai târziu. Din această cauză este nevoie de o atenţie sporită pentru împiedicarea expunerii. De asemenea, adaugă cercetătorul, hormonii de stres ar putea reprezenta posibile ţinte în prevenirea sau chiar la tratarea obiceiului de a consuma alcool în exces.