Parlamentarii bulgari blocaţi în parlament de către protestatari

27

Trei miniștri și zeci de parlamentari au rămas blocaţi marţi seara în clădirea parlamentului, după ce aproximativ 2.000 de protestatari au blocat toate ieșirile. Aceasta a fost a 40-a zi consecutivă de proteste în Sofia împotriva guvernului, care este acuzat că are legături cu mafia.

Dacă până acum protestele au fost pașnice, marţi seară lucrurile s-au agravat, după ce protestatarii au aflat că, spre deosebire de celelalte seri, parlamentul nu era gol. Forţele de ordine au fost nevoite să intervină pentru a-i scoate pe parlamentari din clădire. Prima tentativă a eșuat, după ce protestatarii au aruncat cu pietre, roşii şi alte obiecte, spărgând ferestrele autocarului cu parlamentari, care a fost nevoit să se întoarcă. Mai multe persoane au fost rănite, iar protestatarii se plâng că au fost loviţi de jandarmii care încercau să elibereze drumul pentru autocar. Până la urmă parlamentarii au fost evacuaţi în mașinile blindate ale poliţiei. Ministrul de interne Ţvetlin Iovcev a dezminţit informaţiile că ar exista protestatari bătuţi de poliţişti.

După acest incident, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut ca protestele să rămână paşnice, scrie Agerpres. Aflată la un eveniment în Sofia, Viviane Reding, comisarul UE al Justiţiei și-a declarat sprijinul pentru protestatari, care au demonstrat „o puternică dorinţă de schimbare, de a lupta pentru democraţie, de a lupta împotriva corupţiei", citează EuObserver.