Simptomele dependenţei de internet

705

Dependenţa de internet este dificil de detectat şi afectează până la 38% din populaţie, spun cercetătorii americani, citaţi de Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kentuchy notează printre simptomele acestei dependenţe folosirea exagerată a internetului, imposibilitatea de a controla timpul petrecut navigând online, schimbări ale dispoziţiei, starea de agitaţie produsă de lipsa conexiunii la internet, diminuarea vieţii sociale sau scăderea randamentului la serviciu sau la şcoală.

În Europa şi Asia se întâlnesc cele mai multe cazuri de diagnosticare cu această problemă, dar tot aici, metoda de tratare este mult mai avansată faţă de Statele Unite. Tratamentul pentru dependenţa de internet constă în învăţarea pacienţilor să folosească mediul online cu moderaţie, nu să se abţină în totalitate în a-l mai folosi.

Dr. Richard Graham, care conduce un program de ajutorare pentru dependenţii de tehnologie, povesteşte despre cazul unei fetiţe de doar patru ani dependentă de iPad. El a dezvăluit pentru publicaţia The Telegraph că micuţa folosea tableta câte trei sau patru ore în fiecare zi. În momentul în care aceasta îi era luată, fetiţa începea să devină foarte agitată. Dr. Graham crede că asemeni acesteia, există mulţi alţi copii de vârsta ei dependeţi de internet şi tehnologie.

Academia Americană de Pediatrie notează în setul de reguli legat de activitatea pe internet a copiilor că folosirea excesivă a social media de către copii poate conduce la dezvoltarea problemelor de atenţie, perturbări ale somnului şi ale alimentaţiei, obezitate şi dificultăţi la şcoală.