Droguri care au potenţialul unor reale revoluţii în medicină

180

O nou studiu readuce în atenţia specialiștilor în neurologie o substanţă care are potenţialul de a genera cel mai important progres în tratarea depresiei, din ultimii 50 de ani: ketamina.

Potrivit unei meta-analize publicate de revista Science, ketamina, folosită ca anestezic şi ca „drog de club", a fost folosită cu succes în tratarea rapidă a depresiei, efectul său putând fi resimţit în numai câteva ore de la administrare. O singură doză de ketamină poate ameliora depresia pentru 10 zile. Potrivit primelor cercetări, se pare că medicamentul reduce simptomele tulburării bipolare și gândurile suicidare.

Efectul ketaminei diferă de cel al antidepresivelor clasice și prin faptul că nu lucrează asupra nivelurilor de serotonină din creier, ci produce o creștere rapidă a sinapselor (conexiunile dintre celulele neuronale), și este asociată cu remedierea atrofiei provocate de stresul cronic.

Din nefericire însă, efectul halucinogen și alte efecte neplăcute ale ketaminei împiedică folosirea medicamentului în aceeași măsură în care sunt folosite și antidepresivele tipice, iar temerile cu privire la abuz constituie un obstacol important pentru acordarea permisiunii de folosire. Cercetătorii lucrează acum pentru a dezvolta un compus care să aibă același efect ca și ketamina, fără să producă „euforia" și dependenţa pe care aceasta le poate produce, notează jurnaliștii de la Time.

Un studiu publicat de Lancet Neurology și citat de BBC evidenţiază potenţialul curativ al unui alt drog, despre care oamenii de știinţă cred că ar putea preveni efectele debilitante ale atacului cerebral. Cercetătorii spun însă că e nevoie de mai multe teste pentru a putea fi siguri că substanţa este într-adevăr eficientă.