10 proteste care au schimbat lumea (video)

581

Canalul YouTube All Time 10s survolează istoria pentru a face o selecţie a celor mai importante 10 proteste care au schimbat lumea.

Colajul de imagini de la faţa locului (acolo unde acestea au putut fi culese), alcătuiesc un impresionant tablou, care poate fi vizionat în doar 3 minute. Iată cinci dintre evenimentele evidenţiate de top:

Demonstraţia din Alexanderplatz – Germania de Est (1989) – între 500.000 și un milion de oameni s-au adunat în Berlinul de Est pentru a cere reforme politice. La câteva zile, regimul comunist s-a prăbușit, odată cu Zidul Berlinului.

Oamenii înfuriaţi de regimul Regelui Ludovic al XVI-lea au ieșit în stradă. Când au luat cu asalt închisoarea Bastiliei, au aprins Revoluţia Franceză (1789).

Peste un milion de egipteni s-au adunat în Piaţa Tahrir să protesteze împotriva regimului de 30 de ani al lui Hosni Mubarak. În mai puţin de două săptămâni, președintele a fost forţat să demisioneze (2011).

Protestele de la Muharram (Iran), din 1978, au scos în stradă între 6 și 9 milioane de oameni care își doreau înlăturarea Șahului. Odată cu plecarea acestuia, influenţa Statelor Unite în regiune a fost puternic afectată.

Nu mai puţin de 200.000 de oameni au mărșăluit, în 1963, la Washington, pentru a cere drepturi egale pentru americanii de origine africană. Legea drepturilor civile a fost adoptată cu succes în 1964.