Mirosurile ar putea fi eficiente în tratarea fricilor

123

Folosirea unor mirosuri în timpul somnului ar putea ajuta la calmarea fricilor cu care se confruntă o persoană, susţin cercetătorii americani citaţi de BBC.

La studiul efectuat de oamenii de știinţă de la Școala de Medicină din cadrul Universităţii Feinberg, Chicago, au participat 15 persoane sănătoase cărora li s-au arătat fotografii cu două chipuri diferite. În acest timp, acestea au primit șocuri electrice ușoare și au fost expuse unor mirosuri specifice precum lamâie, mentă, cuișoare, lemn.

În timp ce se aflau în stadiul somnului cu unde lente, aceștia au fost expuși mirosului asociat cu unul din chipurile prezentate. Această fază a somnului a durat între 5 și 40 de minute. După ce s-au trezit, li s-au arătat din nou cele două fotografii, fără a li se administra însă șocuri și fără eliberarea de mirosuri.

Cu ajutorul scanării cerebrale prin intermediul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională, dar și măsurând transpiraţia subiecţilor, cercetătorii au putut observa că aceștia au fost mai puţin înspăimântaţi de figura pe care au asociat-o mirosului simţit în timpul somnului, spre deosebire de cealaltă. De asemenea, la nivelul creierului a fost observată o activitate la nivelul hipocamusului și a altor regiuni responsabile de emoţii. Efectele cele mai puternice au fost observate la subiecţii care au dormit cel mai mult.

Coordonatorul studiului, dr. Katherina Haunter, punctează că rezultatele au arătat „o scădere mică, dar semnificativă a fricii", citează sursa. Ea este de părere că studiile viitoare ar trebui să studieze în profunzime efectele acestui tip de terapie, eficienţa lui în tratarea fobiilor și să observe dacă rezultatele sunt vizibile pe termen lung sau scurt.