Cea mai bună măsură guvernamentală antifumat

1118

Recent, deputaţii români au votat legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, însă să fie aceasta cea mai eficientă metodă guvernamentală pentru descurajarea viciului? Sau mărirea taxelor pe tutun? Concluziile unui studiu american recent fac lumină în această dispută.

Fiecare dintre cele două metode s-a dovedit eficientă în a descuraja fumatul, însă efectele au variat în funcţie de gradul de dependenţă de tutun a individului. Interzicerea fumatului în spaţii publice are o influenţă mai mare asupra fumătorilor ocazionali, diminuând riscul ca aceștia să devină mai târziu dependenţi. Drept urmare, metoda ar putea reduce numărul de noi fumători. Tendinţa de a fuma a oamenilor din orașele în care a fost aplicată această măsură a fost cu 21% mai mică decât în orașele care nu au adoptat această restricţie.

„Dacă te gândești că fumatul ocazional este începutul drumului spre dependenţă, atunci interzicerea fumatului ar putea fi calea. (…) Există multe dovezi potrivit cărora fumătorii ocazionali, când se află într-un cadru social, sunt influenţaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dacă nu pot fuma în spaţii interioare, alături de prietenii lor, într-un restaurant sau un bar, s-ar putea să aleagă să nu fumeze deloc”, a declarat autorul studiului, Mike Vuolo, profesor asistent de sociologie la Universitatea Statului Ohio. În schimb, pentru cei care fumează zilnic cel puţin un pachet de ţigări, măsura interzicerii fumatului în spaţiile publice închise nu a fost eficientă. În cazul lor, creșterea taxelor pe tutun este varianta care ajută la descurajarea fumatului.

Contrar așteptărilor, introducerea ambelor măsuri nu a contribuit mai mult la scăderea ratei fumatului, comparativ cu aplicarea unei singure metode antifumat. Însă „cel mai rău caz e să nu ai nici interdicţii, nici taxe”, punctează autorii. În regiunile unde nu s-a aplicat niciuna dintre măsurile de descurajare a fumatului au fost înregistrate cele mai mari rate de fumători. Studiul a cuprins peste 4.300 de persoane între 19 şi 31 de ani, din 487 de orașe. Toţi participanţii au avut interviuri anuale, în perioada 2004–2011.

Și experţii de la Universitatea din California, San Diego, au observat că interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice ale orașului, fără „portiţe de scăpare” precum locurile special amenajate în acest sens, poate determina fumătorul să încerce să renunţe la viciul său. În plus, metoda îi alimentează șansele de reușită. Experţii au observat că și interdicţia mai drastică, valabilă în interiorul propriei case, este benefică în scopul renunţării la fumat. „Interzicerea fumatului atât acasă, cât și în oraș pare a fi o metodă și mai eficientă”, a declarat unul dintre cercetătorii studiului, dr. Wael K. Al-Delaimy.

Foto: Ralf Kunze | Pixabay