Ce primești atunci când oferi

798

Fiecare gest altruist înseamnă mai mult decât a aduce fericire în viaţa celorlalţi. Efectele pozitive ascunse ale generozităţii acţionează inclusiv asupra celui care dăruiește în mod necondiţionat.

Generozitatea îţi este răsplătită cu sănătate. Atunci când îţi donezi cea mai de preţ resursă, propriul timp, în scopul ajutorării celorlalţi, contribui totodată la protejarea inimii tale, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Psychophysiology. Concluziile studiului arată că persoanele care oferă ajutor social celorlalţi au tensiunea arterială mai mică decât cei care nu se implică în astfel de acţiuni. Mai mult, în urma cercetării a fost observat și faptul că persoanele altruiste se bucură de un nivel mai mare de stimă de sine și de eficacitate și au mai rar episoade depresive sau de stres. De asemenea, cei mai generoși se bucură și de mai mult sprijin social din partea celorlalţi.

Oferindu-le ajutor celorlalţi îţi dăruiești și ţie ceva: viaţă, potrivit unei cercetări publicate în American Journal of Public Health. „Concluzia noastră este că, ajutându-i pe ceilalţi îţi reduci riscul de mortalitate, în mod special prin micșorarea impactului asocierii dintre stres și mortalitate”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Michael J. Poulin, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Buffalo. Cercetarea sugerează că, în cazul persoanelor altruiste, stresul nu influenţează riscul de deces. În schimb, pentru cei care nu se implică în ajutorarea celorlalţi, evenimentele stresante cu care se confruntă le pot crește riscul de mortalitate cu circa 30%.

Altruismul te ajută să îţi clădești relaţii puternice cu ceilalţi. Concluziile Proiectului Naţional pentru Căsnicii, din SUA, au arătat, de exemplu, că generozitatea este un factor esenţial pentru fericirea în cuplu. „Soţiile și soţii care fac regulat, unul pentru celălalt, mici acte de bunătate, au mai multe șanse să aibă o căsnicie fericită. Adoptarea unei atitudini generoase și iertătoare ajută, într-adevăr, la protejarea mariajului”, a declarat editorul asociat al raportului, Elizabeth Marquardt, pentru Huffington Post.

Niciun articol afișat