Cea mai eficientă metodă pentru a renunţa la fumat

253

Șansele de a renunţa la fumat sunt mult mai mari dacă orașele interzic acest obicei în spaţiul public și dacă interdicţia devine valabilă mai departe, în interiorul casei, susţin experţii de la Universitatea Califorinia, San Diego, într-un comunicat.

„Atunci când fumatul este interzis în casele lor, am observat că fumătorii au mai multe șanse de a reduce consumul de tutun și de a încerca să renunţe, în raport cu situaţia în care au voie să fumeze în anumite părţi ale casei. Același lucru a rămas valabil și atunci când fumătorii au raportat că în orașul lor există o interdicţie totală a fumatului. Interzicerea fumatului atât acasă, cât și în oraș pare a fi o metodă și mai eficientă", a declarat unul dintre cercetătorii studiului, dr. Wael K. Al-Delaimy.

Experimentul efectuat a cuprins un eșantion de circa 1.700 de fumători din California. În acest stat american, fumatul în spaţiul public este interzis de aproape 10 ani, lucru care a avut un impact pozitiv semnificativ în schimbarea obiceiurilor privind consumul de tutun al locuitorilor.

În urma rezultatelor, experţii nu au observat vreo influenţă asupra deciziei de renunţare la fumat, atunci când interdicţiile în oraș sau acasă, privind viciul, au fost doar parţiale (consumarea produselor din tutun era permisă în spaţiile special amenajate în acest sens, ori în anumite zone ale casei). În schimb, interzicerea totală a fumatului în casă a fost strâns legată de reducerea consumului de tutun și renunţarea la ţigări. De asemenea, măsura de interzicere completă a obiceiului în spaţiul public al orașelor a influenţat comportamentul fumătorului, determinându-l să încerce să se lase și alimentându-i șansele de reușită în acest demers.

Bărbaţii au fost cei influenţaţi cel mai puternic de interdicţia fumatului în oraș. Interzicerea viciului în interiorul casei a fost, în schimb, eficient în rândul fumătoarelor și al persoanelor trecute de 65 de ani.

Studiul a fost publicat în jurnalul Preventive Medicine.