Consecinţele șocante ale fumatului

2232

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a găsit o metodă cu un puternic impact emoţional pentru a-i încuraja pe fumători să renunţe la viciul lor, iar iniţiativa pare să le dea de gândit celor care obișnuiesc să își aprindă ţigară după ţigară.

Mesajele obișnuite de avertizare cu privire la efectele nocive ale fumatului au fost înlocuite cu sfaturi de la oameni reali, cărora ţigările le-au ruinat sănătatea și viaţa. Campania este menită să încurajeze fumătorii să apeleze la ajutor specializat pentru a renunţa la fumat, punând la dispoziţia lor o linie telefonică gratuită. „Aceste noi reclame sunt puternice. Ele subliniază suferinţele cauzate de fumat pe care oamenii nu le asociază, de regulă, cu fumatul”, a declarat dr. Tom Drieden, directorul CDC.

Shawn, care s-a îmbolnăvit de cancer de gât din cauza fumatului, oferă acum sfaturi despre cum poţi trăi fără glas. Brett și Felicita povestesc cum și-au pierdut dinţii de la 42, respectiv 50 de ani, din cauza unei afecţiuni provocate de fumat. De asemenea, la cei 59 de ani ai săi, Rose a trecut deja printr-o operaţie și sesiuni de chimioterapie și radiaţii din cauza cancerului la gât cauzat de tutun. În cazul lui Brian, fumatul și faptul că era infectat cu virsul HIV i-a provocat un atac cerebral vascular.

Poate cea mai tulburătoare poveste este cea a lui Terrie. Cu efectele fumatului întipărite pe chip și cu o voce inumană, ea mărturisește: „Mă doare sufletul să văd adolescenţi fumând, pentru că și eu m-am apucat de fumat pe când eram o adolescentă.” Terrie îi încuraja pe toţi fumătorii să facă toate eforturile pentru a se elibera de acest viciu, înainte de a înceta din viaţă anul trecut, la 53 de ani.

CDC nu se află la prima iniţiativă de a aduce în faţa publicului povești șocante ale unor persoane care au pătimit de pe urma consumului de tutun. Campania „Sfaturi de la foști fumători” („Tips From Former Smokers”) s-a derulat pentru prima oară în anul 2012. Acest prim demers a adus rezultate extraordinare – nu mai puţin de 1,6 milioane de americani au încercat să se lase de fumat, iar alte 6 milioane de nefumători au discutat cu persoanele apropiate despre riscurile la care se expun consumând tutun.

De asemenea, reprezentanţii CDC menţionează că în timpul derulării acestei campanii, numărul apelurilor efectuate către linia telefonică dedicată fumătorilor a crescut cu până la 80%, comparativ cu perioada anterioară difuzării reclamelor, scrie TIME.

„Fumătorii ne-au spus că aceste reclame i-au ajutat să renunţe prin faptul că le arată ce înseamnă să trăiești zi de zi cu dizabilităţile și desfigurările produse de fumat”, a declarat recent dr. Frieden.

În America, campaniile de educare, dar și măsurile luate în scopul descurajării fumatului, au salvat aproximativ 8 milioane de vieţi omenești în decursul a 50 de ani, potrivit experţilor de la Universitatea Yale. Acest lucru înseamnă că nu mai puţin de 157 de milioane de ani de viaţă au fost câștigaţi. Din păcate, între timp, circa un miliard de oameni din întreaga lume continuă să își aprindă ţigară după ţigară.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) / captură YouTube