VIDEO: Efectele zahărului asupra creierului tău

2305

De la o singură felie de tort și până la a goli un întreg platou de prăjituri este un pas extrem de mic, deoarece zahărul „apasă" cu precizie exact acele „butoane" ale creierului care te determină să îţi dorești să consumi mai multe dulciuri.

Odată ce papilele gustative detectează gustul dulce, este transmis un semnal către creier, explică specialista în neurologie Nicole Avena, într-un material TED. Acest lucru conduce la activarea sistemului de recompense al creierului, un răspuns care apare și în alte situaţii, precum în cazul consumului de droguri. Drept urmare, creierul te va determina să vrei mai mult zahăr. Totodată, va crește și cantitatea de dopamină eliberată care produce o stare intensă de plăcere (nu la fel de puternică însă ca în cazul consumului de droguri).

Atunci când sistemul de recompensare este suprasolicitat, pot apărea diverse comportamente deviante, precum poftele excesive și chiar pierderea controlului, punctează experta.

Și intestinele transmit informaţii către creier în momentul în care receptorii din regiune detectează prezenţa zahărului. Rolul acestor receptori este de a semnala nevoia suplimentării cantităţii de insulină secretată, dar și senzaţia de saţietate.

Pe termen lung, efectele zahărului în exces asupra creierului pot fi devastatoare, arată o serie de studii. Experţii de la Universitatea New South Whales din Australia au descoperit că dietele bogate în zahăr și grăsimi alterează cu o viteză surprinzătoare anumite abilităţi ale creierului, în doar o singură săptămână. Mai mult, în testele efectuate pe animale, ei au observat că efectele nocive asupra capacităţilor cognitive au apărut chiar și atunci când cobaii au urmat o dietă sănătoasă, dar au consumat apă îndulcită. Experţii sunt de părere că alterarea abilităţilor creierului, cauzată de alimentaţia bogată în zahăr și grăsimi ar putea fi ireversibilă.

Totodată, consumul constant de zahăr și în special de băuturi carbogazoase dulci ar putea produce prejudicii creierului similare cu cele întâlnite la pacienţii cu Alzheimer, sugerează specialiștii de la Universitatea Macquarie din Sidney. Ei au observat modificări la nivelul a 300 de tipuri de proteine în cazul șoarecilor care au consumat apă îndulcită cu o cantitate de sucroză echivalentă concentraţiei de zahăr din sucuri.

Nu în ultimul rând, specialiștii de la UCLA au descoperit că un consum de alimente bogate în fructoză (una din multiplele forme în care poate fi regăsit zahărul) timp de șase săptămâni alterează semnificativ abilităţile cognitive. Printre efectele nocive se numără slăbirea memoriei, micșorarea capacităţii de învăţare și încetinirea creierul.