Efectele catastrofale ale fumatului şi ale bolilor cardiace asupra creierului uman

683

Pe lângă afecţiuni grave precum cancer, infarct miocardic sau atacuri cerebrale, fumătorii şi cardiacii sunt expuşi riscului de a dezvolta boli cognitive grave, arată un studiu danez, publicat în Journal of the American Heart Association, informează Medical Daily.

Una din concluziile oamenilor de ştiinţă a fost faptul că fumatul şi diabetul sunt principalele elemente de pe scala de risc Framingham (FRS) care determină posibilitatea ca o persoană să dezvolte afecţiuni cardiovasculare.

Participanţii studiului, cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, care se încadrau în categoria celor cu un risc accentuat de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, au putut fi încadraţi şi în profilul celor cu funcţii cognitive mai slabe, au observat cercetătorii.

În cazul fumătorilor, chiar şi câteva ţigări pot afecta funcţiile cognitive. O persoană care fumează între una şi 15 ţigări pe zi a înregistrat o scădere a rezultatului cognitiv cu aproximativ 2,41 puncte, în timp ce fumatul a peste 16 ţigări zilnic a scăzut acest rezultat cu 3,43 puncte.

Dr. Hanneke Joosten, coordonatorul studiului, încurajează profesioniştii din domeniul sănătăţii să ţină cont de aceşti factori de risc cardiovascular ce pot conduce la un declin al funcţiilor cognitive, cu precădere asupra celor care pot fi preveniţi, precum fumatul sau obezitatea.