Copacii „ţipă” pe timp de secetă

59

Copacii emit sunete unice în perioadele secetoase, iar oamenii de ştiinţă francezi sunt de părere că au reuşit să capteze aceste „ţipete", arată Daily Mail.

Zgomotele produse de copaci sunt produse în urma unui proces denumit cavitaţie, care determină ridicarea şi apoi dispariţia unor balonaşe de aer. Astfel, în timp ce frunzele copacilor colectează dioxidul de carbon, acestea îşi deschid porii, eliminând, pe această cale, apă. Pentru a minimiza vulnerabilitatea, rădăcinile copacilor absorb apă din pământ, iar în urma acestui efort se produc balonaşele. Însă, acestea ar putea fi periculoase pentru copaci, pentru că pot bloca fluxul de apă.

Viteza cu care sunt emise aceste „ţipete" este de o sută de ori mai rapidă decât cea la care urechea umana poate percepe în mod normal sunetele. Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble (Franţa) au realizat însă un experiment în urma căruia cred că au reuşit să încetinească acest proces, astfel încât „ţipetele" să poată fi receptate şi auzite.

Fizicianul Philippe Marmottant de la Universitatea din Grenoble susţine că majoritatea sunetelor receptate în timpul procesului de cavitaţie provin de la bulele de aer, dar ia în considerare şi faptul că o mică parte dintre acestea pot proveni de la trosnirea lemnului sau de la insecte.

Cercetătorii lucrează, în prezent, la un echipament special capabil să recepteze şi să redea aceste sunete.