Fumătorii au un IQ mai scăzut decât nefumătorii

74

Se ştie în prezent că fumatul provoacă, în general, afecţiuni grave ale plămânilor şi inimii. De curând, un studiu efectuat de o echipă de cercetători israelieni a descoperit că există o legătură între obiceiul de a fuma şi o inteligenţă scăzută.

Conform DailyMail, cercetătorii nu au putut concluziona deocamdată dacă fumatul este cel care cauzează o scădere a nivelului de inteligenţă, sau dacă oamenii cu o inteligenţă scăzută sunt mai înclinaţi să fumeze.

Constatarea se bazează pe rezultatele unui studiu pe un eşantion de 20.000 de tineri. Cercetătorii au observat că nivelul IQ-ului celor studiaţi era cu atât mai scăzut cu cât aceştia fumau mai mult. Spre exemplu, subiecţii care fumau mai mult de un pachet de ţigări pe zi, prezentau valori ale IQ-ului cu până la 8 unităţi mai mici decât ale nefumătorilor.

 În grupa de vârstă 18-21 ani, un fumător a avut, în medie, un IQ de 94 de puncte, iar un nefumător circa 102 puncte. Cele mai proaste rezultate, sub 90 de puncte, le-au avut cei care fumau mai mult de un pachet pe zi. Specialiștii consideră că un om cu inteligenţă medie are un IQ cuprins între 84 și 116  puncte."Studiul nostru arată foarte clar că cei care aleg să fumeze au un IQ mai mic. Nu e doar o chestiune de statut socio-economic sau de educaţie," a ţinut să puncteze profesorul Max Weiser, medic în cadrul Sheba Medical Center, arondat spitalului Tel Hashomer din Israel.

Concluzia israelienilor e susţinută de o teorie mai veche. În anul 2004, câţiva cercetători ai Universităţii din Aberdeen au descoperit o conexiune între fumat și reducerea funcţiilor mentale. Oamenii de ştiinţă au conchis atunci că fumatul ar putea avea un efect distructiv asupra creierului, cauzând o îmbătrânire cognitivă.