Guvernul român respinge decizia CE de interzicere a ţigărilor slim

108

După ce Guvernul român a respins decizia Comisiei Europene de a interzice ţigările slim şi cele mentolate, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) cere adoptarea unor măsuri de descurajare a fumatului, criticând aspru, în acelaşi timp, atitudinea ministrului Economiei în ceea ce priveşte această situaţie.

Guvernul a decis să nu sprijine iniţiativa Comisiei Europene, de teamă că ar putea pierde suma de un miliard şi jumătate de lei care intră la bugetul statului numai din accize, dar şi pentru că o astfel de interdicţie ar putea conduce la creşterea contrabandei cu ţigări, notează Gândul. Decizia a fost luată ţinând cont de argumentele prezentate de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care au fost mult mai convingătoare decât cele ale ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Mai mult, Executivul a respins şi propunerea de standarizare a ambalajelor ţigărilor. În plus, în ceea ce priveşte mesajele de avertizare cu privire la efectele fumatului asupra sănătăţii inscripţionate pe pachete, Guvernul se opune aplicării acestora pe o suprafaţă de 75%, aşa cum cere Comisia Europeană, ci doar pe 45% din ambalaj. 

Pe de altă parte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, îl critică pe ministrul Economiei pentru „metoda de a (şi) creşte veniturile: încurajarea fumatului în rândul tinerilor", după cum se arată în comunicatul de presă transmis de Federaţie, citat de Mediafax.

FABCR cere Guvernului să ia măsuri care să descurajeze fumatul şi care în acelaţi timp „reduc cheltuielile cu sănătatea şi cresc veniturile bugetare". Printre aceste metode se numără interzicerea fumatului în spaţii publice închise şi a produselor pe bază de tutun care îi ademenesc pe tineri să fumeze, precum ţigările aromate, accelerarea calendarului de creştere a accizelor şi inscripţionarea pachetelor de ţigări cu avertismente cât mai mari.

De asemenea, Federaţia a dat ca exemplu rezultatele obţinute în urma aplicării măsurilor de descurajare a fumatului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din perioada 2005-2010, care au condus la o scădere a numărului celor care fumează zilnic de la 30,9 procente în 2008, la 24,3% în 2011. Chiar şi numărul deceselor survenite din cauza afecţiunilor cardiovasculare dezvoltate din cauza fumatului s-a redus la 1.714 victime din 2005 până în 2010. Acestea sunt datele prezentate de comunicatul FABCR.

Și alte ţări din Uniunea Europeană se opun deciziei Comisiei Europene de interzicere a ţigaretelor slim şi mentolate. Printre acestea se numără, până în prezent, Polonia, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Grecia şi Ungaria, notează Gândul.

Între timp, la fiecare 15 minute fumatul ucide câte un român, arată statisticile Societăţii Române de Pneumologie. La nivel global, însă, ţigările omoară un om la fiecare opt secunde.