Medicii sunt de părere că statul român încurajează fumatul

275

Aceptarea modificărilor cerute de Guvernul român în legătură cu directiva anti-fumat propusă de Comisia Europeană ar putea creşte numărul de fumători în rândul adolescenţilor şi tinerilor şi ar conduce la anularea eforturilor depuse în scopul prevenirii fumatului, susţine dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), notează Yahoo! News România.

Medicul este de părere că poziţia adoptată de ministrul Economiei în ceea ce priveşte această problemă încurajează fumatul, în timp ce din banii colectaţi din taxele impuse pentru vânzarea produselor din tutun sunt folosiţi pentru programele de consiliere şi tratament dedicate fumătorilor. Neadoptarea unor măsuri potrivite pentru descurajarea fumatului va contribui atât la afectarea productivităţii, pe fondul îmbolnăvirilor sau pensionărilor precoce, dar şi la creşterea numărului de persoane spitalizate şi persistenţa anumitor boli, precum cele cardiovasculare, de nutriţie şi în special canceroase, a adăugat dr. Mihălţan, în cadrul unei conferinţe de presă a SRP.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat, atrage atenţia asupra faptului că „Nu există ţigară mai sigură, orice ai fuma, tot vei deveni dependent de nicotină", în timp ce sondajul Global Adult Tabacco Survey din 2011 scotea în evidenţă faptul că 41% dintre fumătorii cu vârste între 15 şi 24 de ani şi 29% dintre cei nefumători cred că fumatul ţigărilor slim este mai puţin periculos pentru sănătate.În acelaşi timp, Eurobarometrul de anul trecut arăta că pentru 80% dintre români gustul ţigării şi preţul pachetului reprezintă cele mai importante criterii care stau la baza alegerii ţigărilor.

Directiva anti-fumat propusă de Comisia Europeană presupune interzicerea ţigărilor slim şi celor mentolate de pe piaţă şi cere, în acelaşi timp, inscripţionarea pachetelor de ţigări cu avertismente pe o suprafaţă de 75% a ambalajului. Propunerea a fost respinsă de Guvernul român pe fondul argumentelor aduse de ministerul Economiei, care susţine că aplicarea acestor măsuri poate conduce, printre altele, la creşterea contrabandei din cauza interzicerii celor două tipuri de ţigări. În plus, ministrul Economiei a declarat că această directivă în forma prezentată ar putea afecta negativ bugetul statului, dat fiind faptul că industria tutunului este al doilea mare contribuitor la veniturile şării, notează Yahoo! News România.

Între timp, SRP a evaluat factura anuală plătită de statul român pentru persoanele care s-au îmbolnăvit din cauza fumatului, aceasta ridicându-se la suma de 278,6 milioane de euro. Cei mai mulţi bani se duc pentru tratamentul bolilor, urmat de pensionarea precoce, decesele survenite prematur şi absenţa de la locul de muncă pe fondul fumatului.