Gravidele care locuiesc în zone poluate riscă să nască bebeluşi cu autism

36

Expunerea femeilor însărcinate la un nivel înalt de poluare a aerului ar putea creşte riscul de dezvoltare a autismului în cazul copiilor, arată un studiu american, publicat în jurnalul Environmental Health Perspectives, notează Live Science.

Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard au analizat un grup de 325 de mame care au născut copii autişti şi alte 22.000 de femei cu copii ce nu au dezvoltat această afecţiune. S-au folosit, de asemenea, informaţii oferite de Agenţia americană de Protecţie a Mediului, legate de poluarea aerului pentru estimarea nivelului de poluanţi pentru fiecare copil, în funcţie de data şi locul naşterii.

În urma analizei, cercetătorii au observat că femeile care locuiesc în zone cu un nivel crescut de poluare a aerului – cu motorină şi mercur – prezentau un risc de două ori mai mare ca bebeluşul lor să dezvolte sindromul autist, faţă de cele care locuiau în regiuni mai puţin poluate. În plus, în cazul mamelor expuse la poluarea cu plumb, clorură de mangan sau clorură de metilen, riscul de a avea un copil cu autsim creşte cu 50 de procente, faţă de cele care nu au fost expuse acestor poluanţi.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au observat că băieţii ar putea fi mult mai expuşi riscului dezvoltării sindromului autist spre deosebire de fete. Acest lucru ar putea fi pus pe seama faptului că în cercetare au fost implicaţi mai mulţi copii băieţi decât fete. Chiar şi aşa, cercetătorii sunt de părere că băieţii au o vulnerabilitate mai mare în faţa sindromului, iar expunerea la substanţele toxice din aer ar putea afecta mai uşor şi mai profund dezvoltarea băieţilor.

Încă nu este clar însă cum este afectată dezvoltarea fătului de către metalele grele şi substanţele chimice din aerul poluat. Alte studii au arătat cum motorina poate cauza inflamaţii la nivelul creierului animalelor, spun cercetătorii.