Noi măsuri stricte antitutun aprobate de UE

75

Noile reglementări ale directivei antitutun, concepute în scopul descurajării fumatului, au fost aprobate ieri de diplomaţii Uniunii Europene, scrie Reuters. Măsurile vor intra în vigoare începând cu 2016.

În urma revizuirii directivei, vor fi introduse avertismente vizuale care vor acoperi 65% din suprafaţa ambalajului pachetelor de ţigarete și produselor din tutun rulat. De asemenea, ţările care doresc introducerea pachetelor de ţigări simple, neinscripţionate cu numele brandului, cum este cazul Irlandei sau al Marii Britanii, vor avea dreptul de a aplica, la liberă alegere, această măsură.

Odată cu intrarea în vigoare a noii directive, produsele din tutun care conţin arome vor fi interzise (de exemplu, cele cu arome de fructe sau vanilie). Ţigările mentolate vor rămâne pe piaţă până în anul 2020.

Totodată, va fi introdus primul set de reguli cu privire la ţigările electronice. Astfel, aceste produse nu vor fi comercializate ca dispozitive medicale, ci ca produse de larg consum. Inscripţionarea acestora cu mesaje de avertisment va deveni obligatorie, scrie Mediafax.

„Acordul cu privire la directiva antitutun este un pas important spre o societate mai sănătoasă și mai prosperă", susţine ministrul Sănătăţii din Lituania, Vytenis Povilas Andriukaitis, care deţine în prezent președinţia rotativă a Uniunii Europene, citează Reuters.

Nu de aceeași părere sunt producătorii de ţigări care sunt sceptici cu privire la beneficiile asupra sănătăţii aduse prin introducerea noilor reglementări. „Supradimensionarea avertismentelor la 65%, prin imagini inserate în partea de sus a pachetului, nu va funcţiona, deoarece oamenii înţeleg deja riscurile asociate fumatului", susţin reprezentaţii companiei Japan Tabacco Inc. Aceștia sunt de părere că măsurile nu vor face altceva decât să îngreuneze procesul de distingere între diversele branduri de ţigări. Aceeași măsură este însă văzută de specialiștii în sănătate ca o metodă de limitare a tehnicilor de marketing prin care producătorii de ţigări atrag noi clienţi.

Prin introducerea noilor reglementări, oficialii UE speră ca numărul de decese survenite în Europa din cauza fumatului să fie redus. Estimările arată că, anual, acest viciu ucide aproximativ 700.000 de oameni pe teritoriul european.