Spania: În ciuda unei legi antifumat dure, procentul fumătorilor a crescut

162

Deși este ţara cu a doua cea mai restrictivă lege antifumat din Europa, Spania se confruntă astăzi, la 12 ani de la implementarea primului segment al restricţiei privind consumul de tutun, cu un număr mai mare de fumători decât înainte de instituirea legii.

De la cea mai permisivă legislaţie europeană privind fumatul, Spania a făcut în 2006 un salt uriaș, aplicând una dintre cele mai radicale legi antifumat din lume și a doua cea mai dură din Europa, după Irlanda. Pe parcursul celor 12 ani de implementare însă, o măsurare a impactului modificării legislative a scos la iveală un adevăr îngrijorător: proporţia adulţilor care declară că fumează zilnic a crescut cu aproape două procente faţă de rata fumătorilor din anul 2005, înainte de intrarea în vigoare a legii antifumat.

Mai exact, proporţia fumătorilor de 15-64 de ani este astăzi de 34%, potrivit unui sondaj comandat de Ministerul spaniol al Sănătăţii, faţă de 32,8%, cât era în 2005. Ministerul Sănătăţii a întreprins regulat sondaje și a constatat că cea mai mare eficienţă a legii anti-fumat a fost înregistrată imediat după intrarea ei în vigoare. În primul an de la instituirea legislaţiei, procentul fumătorilor a scăzut la 29,6%. În 2015 însă deja era la 30,8%.

Ministerul nu a oferit explicaţii pentru acest fenomen, însă voci din zona activismului antifumat, precum cea a Reginei Dalmau, președinta Comitetului Naţional pentru Prevenirea Fumatului, spun că „o parte din vină o are neglijenţa privind controlul aplicării legislaţiei, alături de complacere și pasivitate, care sunt principalele noastre probleme de sănătate publică.”

Legislaţia spaniolă antifumat a început cu interzicerea fumatului la locul de muncă. Peste câţiva ani (în 2011) fumatul a fost interzis în toate restaurantele şi barurile, dar şi în apropierea spitalelor sau terenurilor de joacă pentru copii. Spania era deja în criză, iar proprietarii s-au plâns că afacerile lor vor avea şi mai mult de suferit.

Dependenţa de fumat ucide anual în Spania aproximativ 53.000 de oameni. Acestora li se adaugă în fiecare an alţi 1.500-3.000 de oameni fumători pasivi.

Cancerul ucide aproximativ 1,3 milioane de europeni anual și este responsabil pentru mai bine de un sfert din decesele din Uniunea Europeană, după cum arată statisticile Eurostat.

Circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Fumatul, care este cauza principală a apariţiei anumitor tipuri de cancer, continuă însă să fie relativ popular în rândul ţărilor din Uniunea Europeană. Statisticile Global Health Observatory citate de PlayTech arată că cei mai înrăiţi fumători se găsesc în Grecia, unde 52,6% din locuitori fumează. La capătul opus se află Danemarca, unde doar 17,6% din oameni fumează. România se află undeva la mijloc, cu un procent de fumători de 37%.