Românii sunt ultimii la formarea profesională a adulţilor
Potrivit ultimelor date ale Eurostat, angajaţii din România sunt ultimii în Uniunea Europeană în ceea ce privește cursurile de formare profesională. În timp ce media în Uniunea Europeană era în anul 2016 de 45,1%, în ţara noastră doar 7% dintre persoanele cu vârste de 25-64 de ani au urmat programe de instruire sau cursuri de educaţie formală. Pe primele poziţii în clasamentul ţărilor UE cu privire la formarea profesioanlă se poziţionează Olanda (64,1%), Suedia (63,8%) și Austria (59,9%).
Câte spitale din România îndeplinesc condiţiile de acreditare
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a anunţat luni că numai 15,65% dintre spitalele evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare. „Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate până în prezent, în conformitate cu aceste standarde, îndeplinesc condiţiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parţial condiţiile de acreditare și se află în supravegherea ANMCS pentru 12 luni”, se precizează în comunicatul ANMCS.
Peste 70% dintre români își doresc unirea cu Republica Moldova
Conform unui sondaj al Biroului de Cercetări Sociale, în eventualitatea organizării unui referendum privind unirea României cu Republica Moldova, 74% dintre români ar vota în favoarea unirii, 15% ar vota împotrivă, în timp ce 11% nu s-ar prezenta la referendum. Un procent de 66% dintre cei chestionaţi sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de unire cu Republica Moldova, în timp ce 15% dintre respondenţi cred că România ar trebui să renunţe la idee în următorii 5 ani.
A crescut deficitul comercial al României
În primele zece luni ale acestui an, deficitul comercial al României a crescut cu 15,84% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condiţiile în care importurile au crescut mai rapid decât exporturile, a informat luni Institutul Naţional de Statistică. Astfel, valoarea deficitului a ajuns la 11,85 miliarde de euro. În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%.
A încetinit declinul demografic în România
În luna octombrie, declinul demografic din ţara noastră a încetinit, datorită creșterii natalităţii, au arătat datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna septembrie, populaţia României a continuat să scadă, cu 1.671 de locuitori, comparativ cu 1.241 în aceeași lună a anului trecut. Pe de altă parte, în luna octombrie s-au născut 18.131 de copii, cu 1.076 mai mulţi faţă de luna precedentă și cu 2.504 mai mulţi decât în aceeași lună a anului trecut.
Rusia a devenit al doilea producător de armament din lume
Conform unui raport publicat luni de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii, de la Stockholm (SIPRI), Rusia a devenit al doilea producător de armament în 2017. Statele Unite continuă să rămână detașat pe primul loc, Marea Britanie ocupă locul al treilea, iar Franţa se situează pe cea de-a patra poziţie. Potrivit cercetătorului Siemon Wezeman, Rusia a înregistrat o creștere semnificativă a vânzării de armament începând cu anul 2011. „Acest lucru este în concordanţă cu creşterea cheltuielilor Rusiei pentru achiziţionarea de armament în vederea modernizării forţelor sale armate”, a explicat cercetătorul SIPRI.
Emmanuel Macron decretează „stare de urgenţă economică și socială”
În primele declaraţii publice în faţa naţiunii, președintele francez, Emmanuel Macron, a decretat „stare de urgenţă economică și socială” și a anunţat un pachet de măsuri pentru „o Franţă a meritului și a muncii”. Printre măsurile anunţate de președinte se află și creșterea salariului minim, cu 100 de euro pe lună, începând cu anul 2019, plătirea și scutirea de impozitare a orelor suplimentare, iar angajatorii care își permit vor putea să ofere prime de sfârșit de an. De asemenea, contribuţiile sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi eliminate.
Ce urmează după amânarea votului privind Brexitul
După ce prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat luni că amână votul parlamentar cu privire la acordul Brexit, rămâne neclar pentru cât timp votul va fi amânat, iar întrebarea care se pune este ce poate face premierul pentru a salva acordul. May și-ar dori o renegociere, îndeosebi a „mecanismului de sprijin” cu rol de prevenire a unei „frontiere dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. UE însă susţine că sunt șanse zero de a renunţa la „mecanismul de sprijin” și nici nu a dat semne că ar fi dispusă la renegocieri.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene a respins posibilitatea unor concesii, declarând că „poziţia noastră rămâne aceeaşi: nu vom renegocia acordul care se află pe masă acum şi care a fost aprobat de Consiliul UE la 25 noiembrie, aşa că este clar, după cum a spus chiar preşedintele, că acesta este singurul acord posibil”.
Inflaţia în Venezuela a ajuns la 1.300.000% anul acesta
În Venezuela, Adunarea Naţională, controlată de opoziţie, a anunţat că anul acesta, pe fondul hiperinflaţiei și al recesiunii, preţurile de consum au crescut în Venezuela cu 1,3 milioane la sută. Experţii preconizează o creștere de 10 milioane la sută pentru anul viitor. Deși în luna august salariul minim a crescut de 60 de ori, oamenii s-au plâns că nu își pot permite produse de bază. Pentru situaţia din ţară, președintele Maduro acuză „războiul economic” cauzat de interese interne, dar și de Statele Unite. Cu toate acestea, criticii sunt de părere că la baza hiperinflaţiei stau politicile intervenţioniste și tipărirea de bani pentru finanţarea deficitului fiscal.
A fost publicată în Monitorul Oficial valoarea salariului minim brut
Luni a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2019. Astfel, salariul minim brut pe economie va fi 2.080 de lei, iar pentru persoanele cu facultate care au cel puţin un an de muncă, salariul minim brut va fi de 2.350 de lei lunar.
Câţi oameni peste 60 de ani vor fi până în 2050
Până în 2050, numărul persoanelor peste 60 de ani se va dubla și va ajunge la 2,1 miliarde, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite. În 1950 persoanele cu vârste peste 60 de ani erau în jur de 205 milioane. Populaţia îmbătrânită și scăderea ratei natalităţii stimulează ţările din întreaga lume să reevalueze modul în care funcţionează pensionarea, dar și ce trebuie să se schimbe pentru extinderea beneficiilor disponibile viitorilor pensionari.