Vaccinul antifumat, la un pas de realizare

109

Fumărorii ar putea deveni imuni la nicotină, pierzându-şi plăcerea de a fuma, spun mai mulţi cercetători americani. Aceasta datorită unui vaccin care inundă organismul cu anticorpi atunci când nicotina pătrunde în organism.

„După câte putem vedea în prezent, cea mai bună modalitate de a trata dependenţa cronică de nicotină provocată de fumat este să instalăm aceste patrule de anticorpi stil Pacman, care să cureţe sângele înainte ca nicotina să aibă vreun efect biologic," au explicat cercetătorii, în studiul publicat de Science Tanslational Medicine.

Deocamdată vaccinul şi-a dovedit eficienţa doar în experimentele pe cobai. Va mai dura, probabil, câţiva ani înainte ca testele pe oameni să indice utilitatea noului remediu. Profesorul Ronald Crystal, coordonatorul studiului, este însă convins că metoda va da rezultate.

Dacă un astfel de vaccin va fi dezvoltat în viitor, notează BBC, el va ridica probleme etice cu privire la adecvarea administrării sale în cazul unor persoane care nu fumează, cum ar fi copiii.