Injecţiile cu oxigen: Soluţia-minune care poate salva vieţi

68

O echipă de cercetători de la Spitalul de Pediatrie din Boston a realizat microparticulele cu oxigen care pot fi injectate direct în sânge şi care pot preveni efectarea unor organe precum creierul în cazul privării de oxigen.

Microparticulele sunt alcătuite dintr-un strat de lipide care înconjoară un săculeţ cu oxigen, şi care sunt aşezate într-o soluţei lichidă. După injectarea în sânge, microparticulele se dizolvă şi pot suplimenta, imediat şi cu succes, oxigenul din sânge, cihiar şi atunci când pacientul nu mai respiră.  

Substitutul de oxigen poate menţine nivelul de oxigen din sânge pentru o perioadă cuprinsă între 15 şi 30 de minute. Însă perioada de timp este suficientă pentru prevenirea unui atac de cord sau unor leziuni ireversibile la nivelul creierului. Din păcate, injecţiile cu oxigen nu sunt viabile pentru moment pentru o perioadă mai lungă, din cauza fluidului în care sunt ţinute microparticulele, care ar încarca sângele.

Medicii din echipă au început să studieze injecţiile cu oxigen din 2006, în urma decesului unei fetiţe. Aceasta era bolnavă de pneumonie, dar a decedat ca urmare a leziunilor cerebrale rezultate după umplerea plămânilor cu sânge.

Spitalul pediatric din Boston este cel mai mare centru de cercetare în pediatrie, instituţie ce a realizat descoperiri şi inovaţii atât pentru copii cât şi pentru adulţi încă din anul 1869.