Heroina, din nou preferata narcomanilor bucureşteni

74

Heroina este, din nou, prima opţiune a consumatorilor de droguri, după ce timp de doi ani locul întâi a fost ocupat de etnobotanice, retrase din magazine de la sfârşitul anului 2010. S-a revenit, astfel, la modelul de consum din 2010, opiaceele trecând pe primul loc în preferinţe, arată Raportul naţional privind situaţia drogurilor din România, lansat joi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Schimbarea comportamentului a fost determinată de închiderea magazinelor de etnobotanice, ceea ce a condus la creşterea preţului acestora în comparaţie cu drogurile clasice.

Deşi teoretic riscurile contractării virusurilor de tip hepatită C sau HIV este mai mic la consumatorii de heroină, raportul arată că, în 2012, numărul cazurilor de infectări a crescut cu peste 84% în cazul hepatitei şi cu 25% în cazul HIV.

La nivelul Bucureştiului sunt nu mai puţin de 19.000 de consumatori de droguri, numărul fiind constant în ultimii ani. Potrivit raportului Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), bucureştenii preferă canabisul şi heroina, aproape jumătate din ei iau cel puţin două tipuri de stupefiante, în special cei care se droghează cu ecstasy şi cocaină.

Sursa: Mediafax