În Afganistan opiul este hrană sau medicament

67

În mai multe regiuni ale Afganistanului opiul slujește pe post de hrană, medicament sau calmant. Generaţii la rând de copii ce devin părinţi mărturisesc dependenţa de drog.

„Dacă nu-i dau opiu nu poate să doarmă. Și nici nu mă lasă să lucrez", spune mama unui copil de patru ani al cărui mic dejun este o bucăţică de opiu pur. Aziza, mama copilului, vine dintr-o familie săracă, nu are nicio educaţie și nicio idee asupra riscului la care-și supune copilul. „Le dăm opiu la copii ori de câte ori de îmbolnăvesc", spune Aziza. Întreaga ei familie este dependentă de droguri.

Singurul centru de dezintoxicare este la 4 ore de mers cu mașina, și are doar 20 de paturi și câţiva angajaţi. „Opiul nu este ceva nou în satele și districtul nostru. Este o veche tradiţie, în unele zone e ca o religie", afirmă Dr. Mohamed Daoud Rated, coordonatorul centrului. „Oamenii folosesc drogul ca pe medicament. Dacă copilul plânge, îi dau opiu, dacă nu poate să doarmă, îi dau opiu, dar tușește, îi dau opiu."

Afganistanul este cel mai mare producător de droguri la nivel mondial, peste 90% din producţia lumii venind din această ţară asiatică. Peste un milion de persoane din Afganistan sunt dependente de droguri. Cel mai tânăr caz înregistrat a fost al unui copil de numai o lună.