4 lucruri de interes miercuri, 5 martie

27

Vortexul polar se întoarce în SUA * Malala Yousafzai: educaţia poate preveni terorismul * Memoria auditivă, inferioară celorlalte tipuri de memorie * Cercetătorii au inventat membrana cardiacă printată 3D care va revoluţiona tratarea bolilor de inimă (video)

Vremea urâtă nu părăseşte SUA nici în luna martie. Furtunile de zăpadă şi temperaturile extreme se reîntorc, odată cu a treia trecere a vortexului polar peste nord-estul şi centrul SUA. În statele Virginia, New Jersey, Mississippi, Delaware şi Tenessee a fost declarată stare de urgenţă, din cauza sutelor de accidente rutiere, a zborurilor anulate şi a penelor de curent care au afectat zeci de mii de locuinţe. De asemenea, din cauza vremii nefavorabile, şcolile au fost închise, notează Reuters.

Nici copiii refugiaţilor sirieni nu merg la şcoală, dar nu din cauza vremii, ci pentru că nu au unde. Malala Yousafzai, adolescenta pakistaneză de 16 ani care militează pentru dreptul la educaţie al femeilor, a atras atenţia într-un discurs susţinut la Vodafone Connected Women Summit asupra copiilor sirieni refugiaţi, care nu au acces la educaţie şi care ar putea îngroşa rândurile teroriştilor în viitor. Aceasta a mai spus că tocmai pe lipsa de educaţie mizează teroriştii atunci când recrutează membri, pentru că sunt mai uşor de manipulat.

Într-o vizită în Iordania, aceasta a găsit copii mici care munceau şi care nu mai fuseseră la şcoală de trei ani. Malala a mai spus că se vorbeşte mult prea mult despre ceea ce trebuie făcut pentru aceşti copii, dar că se face foarte puţin.

În cadrul unei cercetări cu implicaţii majore în educaţie s-a ajuns la concluzia că stimulii auditivi sunt uitaţi mult mai uşor decât cei vizuali sau tactili. Cercetători de la Universitatea din Iowa au analizat la 82 de studenţi modul şi măsura în care îşi aduc aminte 60 de stimuli la care au fost supuşi. Cei mai uşor de reamintit au fost stimulii tactili, urmaţi la o mică distanţă de cei vizuali, cei auditivi fiind cel mai greu de memorat.

Recomandarea pe care o dau jurnaliştii de la The Atlantic, ca urmare a studiului, e ca lecţiile la şcoală să fie însoţite de elemente vizuale sau tactile, pentru ca elevii să le poată memora mai uşor şi pentru o durată mai mare de timp.

O altă cercetare, de data aceasta în domeniul sănătăţii, ar putea revoluţiona tratarea unor boli cardiovasculare. Acestea sunt pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel mondial. În 2008, 30% dintre decese au fost cauzate de astfel de boli, iar procentul este în continuă creştere, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cercetători de la Universităţile din Ilinois şi Washington au inventat o membrană de stimulare cardiacă, destinată persoanelor care au probleme ale ritmului cardiac. Aceasta este printată 3D, ca să se potrivească perfect inimii, şi este prevăzută cu senzori şi electrozi care menţin ritmul cardiac şi corectează discrepanţele faţă de ritmul normal.