Laboratorul: O metodă inedită de a combate drogurile

23

Nu sunt, deocamdată, multe ţările în care autorităţile amplasează centre de testare a drogurilor la dispoziţia participanţilor la festivalurile unde se ştie că se consumă stupefiante. Însă în ţările care deja au adoptat acest sistem (deşi nu au legalizat drogurile în sine), încă se dezbate utilitatea ideii.

Deși servicii de testare a drogurilor există în mod legal în tări precum Portugalia, Spania, Austria, Olanda sau Elveţia, Columbia este singura ţară care acceptă plasarea acestor laboratoare chiar în locaţia în care au loc concertele. Autorităţile consideră aceste serivicii utile, pentru ca „cei care oricum decid să folosească drogurile, să fie determinaţi să o facă într-un mod raţional."

Avantajele remarcate de iniţiatorii acestor măsuri cuprind două aspecte: posibilitatea de a determina dacă substanţa este ceea ce cumpărătorul crede că a achiziţionat și dacă drogurile conţin substanţe periculoase. În Olanda, există o bază de date a drogurilor deja existente pe piaţă, pentru a face procesul identificării noilor droguri mai ușor. În 2012, 73 de noi droguri au fost adăugate la această bază de date.

Măsura este respinsă vehement de alte state, precum Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat în acest sens că „posesia de droguri verificate este ilegală, nu suntem de acord cu vreo breșă în sistemul de legi antidrog".

„Mult timp a existat această politică de a nu utiliza droguri. Cu toate că este util în școli, acest mesaj nu are sens în circuitul festivalurilor de muzică", a declarat pentru BBC Roel Kerssemakers, reprezentant al serviciului de verificare a drogurilor din Olanda.